eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Új korszakba lépett Magyarország

Egy új számtartomány használatára adott engedélyt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, amelyet gépek közötti kommunikációra használhatnak. A hatóság osztályvezetője azt mondta: a most kijelölt új számtartomány tízmilliárd számot tartalmaz.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleményéből kiderül, a 71-es számtartományban engedélyezett számmező (71 200 000 0000-9999) tízezer számot tartalmaz, a számokon sem vezetékes, sem mobiltelefon-szolgáltatás nem nyújtható, az engedély határozatlan időre, visszavonásig szól.

„Ez az engedély, számtartomány ugyanolyan, mint az előfizetők mobiltelefonján lévő, annyiban különbözik ez a gépek közötti kommunikációra engedélyezett számtartomány, hogy ezen nem emberi kommunikáció, hanem az okos, intelligens gépek egymás között adatcseréje zajlik. Céljában és funkcióban más tehát ez a számtartomány” - magyarázta Puss Tamás.

Az elsőként kiadott engedéllyel az MVM NET Zrt. a mobiladat-átviteli csomagokhoz és az úgynevezett mobil APN adatátviteli hozzáféréshez mobilszámok helyett tizenkét jegyű, gépek közötti (machine-to-machine M2M) kommunikációra szolgáló számokat használhat fel az LTE technológiájú, 450 megahertzes mobiladat-átviteli hálózatán, az ország szinte egész területén – áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleményében.

„A technikai fejlődés most ért el arra a szintre, hogy a szolgáltatók kértek egy ilyen számtartományt” - jelezte Puss Tamás.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság osztályvezetője elmondta, a most engedélyezett számokkal megkezdődött a 10 milliárd számot tartalmazó új számtartomány használatba vétele az internetre csatlakozni képes okoseszközök, online pénztárgépek, autós fedélzeti számítógépek, háztartási gépek és más berendezések számára az automatikus kommunikációhoz, kiszélesítve az utat a hazai digitális gazdaság fejlődéséhez.

„Gépek emberi beavatkozás nélkül kommunikálnak egymással. Erre egyre több példa van, az online pénztárgépek, autós fedélzeti számítógépek, de a legismertebb az okos fogyasztásmérők: gáz-, árammérő, amelyek bediktálják a fogyasztást a szolgáltatónak” - mondta Puss Tamás.

A hatóságnak a dedikált számtartomány létrehozásával az volt a célja, hogy biztosítson egy olyan eszközt a szolgáltatóknak, amire telepíthetnek sok okos eszközt, és így nem fogynak el a klasszikus kommunikációra használt számok – magyarázta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság osztályvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×