eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Óriási tiltakozás a megacég üzemének tervezett bezárása ellen

Bochumban az elmúlt hét végén több mint hatezeren tüntettek a Nokia üzem tervezett bezárása ellen. Közéleti személyiségek és művészek is csatlakoztak az élőlánchoz. A finn távközlési vállalat bochumi telephelyének üzemi bizottsága változatlanul reméli, hogy a munkahelyeket legalább részben meg tudják menteni.

A Nokia bochumi telephelyének alkalmazottjait képviselő üzemi tanács elnöke a látványosra sikerült hétvégi tiltakozó akciót követően derűlátóan nyilatkozott a cég vezetőivel keddre tervezett tanácskozást illetően.

Mint elmondta, fel tudják ajánlani a Nokia vezetőinek, hogy 14 millió euróval gazdaságosabban fognak termelni Bochumban, és ezzel remény nyílhat arra, hogy a megszüntetéssel fenyegetett kétezer állás jó részét sikerül megmenteni.

Lapértesülések szerint a Nokia finnországi igazgatósága csütörtökön Düsseldorfban találkozik az illetékes német tartomány gazdasági miniszterével is.

Èszak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke korábban azt közölte, hogy vizsgálatot rendelt el a Nokia ellen a 40 millió eurós állami támogatás visszaszármaztatása ügyében, amelyet annak idején cégfejlesztési célokra utaltak át.

A finn vállalat az év elején a magas németországi termelési költségekre hivatkozva közölte, hogy beszünteti a gyártást Bochumban, és a termelést Romániába telepíti át. A döntés legalább kétezer német alkalmazott elbocsátásával jár.

A Nokia jelezte azt is, hogy megválik a bochumi autótartozék-gyártó részlegtől is, ami további elbocsátásokat von majd maga után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×