eur:
401.6
usd:
364.16
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga

ICEG: Van fedezete a társadalombiztosítási járulékok csökkentésének

Az ICEG Európai Központ előrejelzése szerint a gazdasági növekedés 2008-ban 2,5 százalékos lesz, a 2007-es 1,6 százalékot követően - mondta el az InfoRádiónak Oszlay András, a szervezet tudományos munkatársa. Gáspár Pál, az ICEG Európai Központ igazgatója szerint meg van a fedezete a társadalombiztosítási járulékok csökkentésének.

Az ICEG Európai Központ előrejelzése szerint a gazdasági növekedés 2008-ban 2,5 százalékos lesz, a 2007-es 1,6 százalékot követően - mondta Oszlay András, a szervezet tudományos munkatársa az InfoRádiónak.

Oszlay András kifejtette: a belföldi kereslet a lassulás után az idén enyhén élénkülhet, a lakossági fogyasztásban, a beruházásokban és a vállalati szektorban is várható. Ugyanakkor a nettó export növekedési hozzájárulása csökkenő lesz - tette hozzá.

Az ICEG előrejelzése szerint az idén a fogyasztói árak átlagosan 5,4 százalékkal emelkednek. Oszlay András elmondta: az elemzők azt várták, hogy még 2007 szeptemberében elindulnak a dezinflációs folyamatok, ám ez nem történt meg. A fokozottabb drágulás oka elsősorban az élelmiszerárak és az energiaárak emelkedése volt - tette hozzá.

Az államháztartással kapcsolatban az ICEG arra számít, hogy a hiánycélok teljesülnek, az idén a GDP 4 százaléka lehet a hiány. Oszlay András kijelentette: rövid távon szinte garantált az államháztartási egyensúly javulása, de a kiadási oldalt érintő érdemi reformok nélkül hosszabb távon ez már nem egyértelmű.

Rövid távon biztosított az államháztartási egyensúly javulása, és az idei hiánycélok teljesülni fognak, azonban a kiadási oldalt érintő érdemi reformok nélkül hosszabb távon ez már nem tartható fent - emelte ki a tudományos munkatárs.

Az amerikai gazdaság gyengélkedésének hatása az lehet, hogy a fontos külkereskedelmi partnereinkhez képest lényegesen jobban lassul majd a növekedésünk, és a magyar exporttermékek iránti kereslet is csökken - vélekedett Oszlay András.Az élőmunka magas terheinek csökkentése, így a társadalombiztosítási járulékok csökkentése kedvezően hatna a legális foglalkoztatásra - mondta az InfoRádiónak az ICEG Európai Központ igazgatója.

Gáspár Pál szerint szükség van az adórendszer egyszerűsítésére, és egységességének növelésére is. A különböző mentességeket és kedvezmények meg lehetne szüntetni, vagy korlátozni, ez pedig lehetőséget adna az adókulcsok csökkentésére, vagy a sávok jobb széthúzására - fejtette ki.

Meg van a fedezete a társadalombiztosítási járulékok csökkentésének - közölte az ICEG Európai Központ igazgatója.

Gáspár Pál szerint a költségvetésben van tartalék, és a kieső 400 milliárd részben pótolható a kiadások csökkentésével vagy a behajtási fegyelem javításával.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Ma az ázsiai tőzsdéken vegyes volt a piaci hangulat, és nagy negatív fordulat volt látható a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európára is átterjedt a mérsékelten negatív befektetői légkör, estek az indexek, aztán a nyitást követően a vezető amerikai indexek is süllyedtek. Ebben szerepe lehetett a vártnál erősebb amerikai ISM szolgáltatói BMI-nek is, ami lassabb Fed kamatcsökkentést vetít előre, és annak is, hogy az iráni rakétacsapások miatt Izrael az iráni olajlétesítmények elleni csapást egyeztet az Egyesült Államokkal. Az is lényeges lehetett még, hogy a pénteki, kiemelt jelentőségű átfogó amerikai munkaerőpiaci jelentés előtt óvatossabbak voltak a befektetők az új pozíciók felvételével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×