eur:
401.62
usd:
364.58
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga

Bulgária zöld utat adott a Nabuccóval rivális orosz vezetéknek

Bulgária megállapodott Oroszországgal, hogy részt vesz az európai Nabucco gázvezeték riválisának nevezett orosz Déli Áramlat vezeték építésében. Szófia a lépéssel nehéz helyzetbe hozta azokat a terveket, amelyek értelmében az orosz forrásoktól független szállítási útvonalakat kell kiépíteni az európai gázellátás biztosítására.

Megérte Vlagyimir Putyin orosz elnöknek személyesen lobbizni, mert a bolgár és az orosz fél a korábbi vitát félretéve megállapodott abban, hogy bolgár területen halad majd át az Európába orosz földgázt szállító Déli Áramlat vezeték.

Putyin elnök már-már egy nagy nemzetközi békemegállapáshoz méltó külsőségek közepette, történelmi díszegyenruhába öltözött katonák harsonajátékát követően szólalt fel egy hatalmas szófiai kongresszusi teremben.

Tárgyalási pozíciója megerősítésére a delegációba bevonta kiszemelt utódját, Dmitrij Medvegyevet, a Gazprom igazgatótanácsának jelenlegi elnökét is.

Moszkva megvédte pozícióit

A Déli Áramlat vezeték - a Gazprom és az olasz ENI közös projektje - a Fekete-tenger alatt, majd Bulgárián áthaladva szállít majd évi 30 milliárd köbméter földgázt Olaszországba. Bulgáriát elhagyva a vezeték elágazik: az egyik szárny Románián, Magyarországon, a Cseh Köztársaságon át Ausztriában, a másik Görögországon keresztül Olaszországban végződik majd.

Kommentátorok megjegyzik, hogy a 10 milliárd eurós projekttel Moszkva biztosítani akarja, hogy szerepet játszhasson Dél-Európa gázellátásában, és ezzel kihívást intéz a tőle való energiafüggőséget csökkenteni hivatott, európai Nabuccó-vezetéknek.

Míg az orosz projectből már gyakorlatilag csak néhány kapocs hiányzik, addig a Nabucco még a tervezőasztalon sem igazán öltött formát. Az, hogy az új EU-tag, Bulgária aláírta a szerződést, újabb bizonyítéka annak, hogy a blokknak nincs egységes energiapolitikája az orosz szállításokkal kapcsolatban.

"Bulgária felkerült Európa energiatérképére"

Oroszország és Bulgária korábban nem tudott megállapodni a Déli Áramlatról, mert Szófia többségi tulajdont akart a vezeték Bulgárián áthaladó szakaszában, míg az oroszok teljes tulajdont akartak maguknak.

Az áttörést végül Putyin és Medvegyev érkezése hozta meg. Szergej Sztanisev bolgár miniszterelnök a rendkívüli kormányülés után pénteken azt mondta: országa beleegyezik abba, hogy fele részben birtokolja a vezetékszakaszt.

"Ezzel az alkuval garantáljuk Bulgária helyét Európa energiatérképén" - fogalmazott a kormányfő. Az alku még a Putyin-látogatás előtt is kétséges volt, bolgár kommentátorok azonban úgy állították be a megállapodást, hogy Moszkva az utolsó pillanatban elfogadta a bolgár feltételeket.

Szófia ugyanakkor stratégiai fekvése tudatában abban reménykedik - hogy ha megépül -, akkor a Nabucco-projektben is részt vállalhat, és ezzel a Déli Áramlatból befolyó évi több száz millió euró mellett, további jelentős tranzitdíjakhoz juthat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lakhatást és a jelentős bérnövekedést segítő programot indít a kormány

Három újabb gazdaságélénkítő programról, a GYSEV magyar kézbe vételéről, a Magyarország elleni újabb uniós eljárásról, az Airbnb-tilalom lehetőségeiről, Orbán Viktor olaszországi látogatásáról és az új Nemzeti Galériáról is beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Százmilliárdos pénzeső hullik jövőre a magyar lakáspiacra

Százmilliárdos pénzeső hullik jövőre a magyar lakáspiacra

A várakozások szerint jövő év januárjától május végéig mintegy 1200 milliárd forintnyi állampapírpiaci kamatkifizetésre kerül sor, és további bő 900 milliárd forintnyi állampapír jár le. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, 2025 egészében mintegy 3000 milliárdos tőke- és kamatkifizetés terheli majd az államkasszát, amiből 1800 milliárdot csak a prémium állampapírokra kell kifizetnie az államnak. Hogy ezek az összegek hol találják meg végül a helyüket, mekkora részben vándorolhatnak át a lakáspiacra, és ez milyen hatásokkal járhat, arról az október 9-i „Százmilliárdok jelenhetnek meg a lakáspiacon” című online Signature Klubunkon lakás- és állampapírpiaci szakértőkkel fogunk beszélgetni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×