eur:
397.62
usd:
358.4
bux:
74128.79
2024. október 1. kedd Malvin

Szakemberhiány a német munkaerőpiacon

A Német Ipari és Kereskedelmi Kamara most közzétett felmérése szerint az ország munkaerőpiacán égető szükség van 400 ezer szakemberre. A McKinsey befektetési tanácsadó cég tanulmánya pedig arra mutat rá, hogy 2020-ig a hatmilliót is elérheti a betöltetlen állások száma.

Angela Merkel hivatalba lépésekor egyik fő feladataként a munkanélküliség leküzdését jelölte meg - az elmúlt két év során közel egymillióval csökkent az állástalanok száma.

Közben azonban egyre több vállat jelzi, hogy szakemberhiánnyal küzd. A probléma ellensúlyozására a kormány nemrég úgy döntött, hogy hatálytalanítja az új uniós országok polgáraival szemben a közösség 2004-es bővítésekor érvényesített munkaerő-piaci korlátozásokat.

Az intézkedéstől főképp gépészmérnökök, fizikusok, illetve más szakirányú fiatal tudósok, valamint informatikusok azonnali jelentkezését remélik Berlinben. Eddig ők csak akkor számíthattak munkaengedélyre, ha bizonyítani tudták, hogy a megürült állásra nincs német jelentkező.

Az ipari és kereskedelmi kamara most nyilvánosságra hozott felmérésében megkongatta a vészharangot, és rámutatott arra, hogy szakemberhiány miatt közel 400 ezer állás betöltetlen.

Emiatt becslések szerint már idén közel 23 milliárd euró (mintegy 8.280 milliárd forint) veszteség érheti a német gazdaságot.

Pangást okozhat a szakemberhiány

A Die Welt című lap hétfői száma egy másik tanulmányt is közöl. Ebben a McKinsey befektetési tanácsadó cég rámutat arra, hogy 2020-ig hatmillió fölé emelkedhet a hiányzó szakemberek száma, ha nem történik gyors és hosszú távú intézkedés a szakképzés terén, illetve nem nyitják meg a határokat a jól felkészült külföldi jelentkezők előtt.

A McKinsey tanulmánya szerint a társadalom fokozatos elöregedése miatt a következő évtizedben már a kereskedelemben, az egészségügyben, sőt a bankszektorban is nagy számban ürülnek meg állások, amelyek megfelelő betöltése nélkül aligha tartható fenn a fellendülés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×