eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Próbálják menteni a menthetőt a Boeingnél

Alig néhány nappal azután, hogy az Airbus átadta első A380-asát a szingapúri légitársaságnak, a rivális Boeingnél leváltották a 787-es gyártását előkészítő csapat vezetojét.

A Boeing múlt heti bejelentése után, miszerint a Dreamliner nevű 787-es első példányát jövő május helyett csak novemberben vagy decemberben tudják átadni, több iparági elemző is úgy vélte: a 787-es sokkal többet is késhet.

Ezt látszik igazolni, hogy az amerikai cég leváltotta a projektért a 2004-es indulás óta felelős Michael Bairt, és helyét az a Pat Shanahan vette át, aki annak idején a 757-es és a 767-es előkészítését is irányította.

A nagy rivális Airbus A380-asa egyébként kétéves késésben van, és az eredeti, 12 milliárd dolláros költségvetési keretet máris hat milliárddal lépték túl.

A Dreamliner a Boeing válasza az A380-asra, és ebbe számos olyan technológiai újdonság került, ami mind nehezíti és bonyolítja a gyártás előkészítését.

A gép testének közel fele szénszálas műanyagból készül, nem pedig a szokásos alumíniumból.

Mi több, a gyártási folyamatban minden eddiginél több részt adtak ki alvállalkozóknak, akik szinte teljesen kész részegységeket szállítanának - de ez a kiszervezés is a vártnál lassabban halad.

A folyamatot - ha ez egyáltalán lehetséges - tovább bonyolítja, hogy a Washington állambeli összeszerelő gyárba a részegységek - a teljes orr-rész, pilótafülkével és már beszerelt futóművel együtt - Kansasból, Észak-Karolinából, Japánból és Olaszországból érkeznek.

A 787-esből a Boeingnek már több mint hétszáz rendelése van, százhúsz milliárd dollárra becsült értékben, és a cég minden késésért kötbérrel fizet, közben pedig fennáll annak a veszélye is, hogy az elégedetlen légitársaságok átpártolnak az Airbushoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×