eur:
396.71
usd:
354.34
bux:
74754.49
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Megkezdődött a nagyszüret Tokaj-Hegyalján

Megkezdődött a nagyszüret a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken a hétvégén, mind a termés, mind pedig a felvásárlási ár elmarad a remélttől - közölte Marczinkó Ferenctől, a hegyközségi tanács elnöke.

Tokaj-Hegyalján a szőlészek, borászok - éppen az aszúsodás miatt - a lehető legtovább kivárnak a szüret megkezdésével.

A borvidék legjelentősebb szőlészeti-borászati cége, az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Zrt. a hétvégén megkezdte a hagyományos szőlőfajták - hárslevelű, furmint - felvásárlását, ez lényegében azt jelenti, hogy a nagyszüret a megszokottnál sokkal hamarabb megkezdődött.

Az 5.600 hektár területű borvidéken idén összességében mintegy 250 ezer mázsa szőlőterméssel számolnak a szakemberek, ez 20-30 százalékkal kevesebb az elmúlt évinél.

Marczinkó Ferenc hegyközségi elnök - aki egyúttal a Tokaj Kereskedőház Zrt. műszaki és termelési igazgatója is - elmondta: annak ellenére, hogy az utóbbi hetekben jelentős eső esett a térségben, az aszúképződés csupán a borvidék egyes területein indult be, és a szőlő ára sem a várakozásoknak megfelelően alakul.

Az állami tulajdonú társaság az idén összesen 72.000 mázsa szőlőt vásárol fel. A korábban leszüretelt muskotályos szőlőből 12.000 mázsát már feldolgoztak, a következő három hétben pedig 60 ezer mázsányi furmintot és hárslevelűt vesznek át a termelőktől.

A cég hetven forintot fizet a szőlő kilójáért, az ár azonban 110 forintra is emelkedhet, amennyiben a szőlő cukorfoka eléri a 21 fokot.

A hegyközségi tanács elnöke azt is elmondta: hetekkel ezelőtt még magasabb - 80-100 forint - felvásárlási árban bíztak a termelők, ám a reméltnél kevesebb külső felvásárló érkezett a borvidékre.

Ugyanakkor lehet többet, 80-85 forintot is kapni a szőlő kilójáért, de a magasabb árat ígérő felvásárlók általában később fizetnek, mint akik 70 forint körüli áron veszik át a szőlőt.

Az aszú viszont jól fizet, a várhatóan alacsony mennyiség miatt egy kiló aszúszem ára elérheti a kétezer forintot is.

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×