eur:
394.59
usd:
354.86
bux:
0
2024. szeptember 18. szerda Diána

Csermely: "A hiteleknek meg lesz a böjtje"

A Magyar Nemzeti Bank pesszimistábban látja a GDP jövő évi bővülését, mint a kormány. A jegybank igazgatóhelyettese az InfoRádióban elmondta: ennek az az oka, hogy lassabb fogyasztásnövekedést várnak, és másként ítélik meg az uniós pénzek szerepét is, mint a kabinet.

Csermely Ágnes kifejtette: a reáljövedelmek nagyjából 3 százalékkal csökkennek idén, ezzel szemben a fogyasztás csak 1 százalékkal. A különbözetet hitelből fedezik az emberek, ennek azonban meg lesz a böjtje - hangsúlyozta a szakértő.

Ma a háztartások átlagosan a jövedelmük 13 százalékát költik hiteltörlesztésre, azaz arányában már most többet, mint az európai átlag. A szám pedig várhatóan emelkedni fog, és elérheti a 15 százalékot.

Ez azt jelenti, hogy a jövőben az embereknek kevesebb pénzük marad fogyasztásra, így az lassabb ütemben bővülhet majd, mint ahogy azt a Pénzügyminisztérium várja.

Az MNB ráadásul úgy látja: az európai uniós alapok sem gyakorolnak majd akkora hatást a GDP-re. Hosszú távon ugyan lehet hatása a gazdaság növekedésére, ez azonban rövid távon nem jelentkezik.

Emelkedő inflációs várakozások

A Magyar Nemzeti Bank jelentése három tized százalékkal felfelé módosította az idei inflációs várakozást. Ezt Csermely Ágnes az emelkedő olaj- illetve élelmiszerárakkal magyarázta.

Emlékeztetett arra, hogy az egész világon gabonahiány alakult ki a kedvezőtlen időjárás miatt, ennek következtében pedig csaknem 50 százalékkal emelkedett a búza ára. Átlagosan a nyers élelmiszerek ára 8 százalékkal lett magasabb, amely összességében 1 százalékkal emelheti az inflációt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×