eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Kóka: Az évtized beruházása a Hankook dunaújvárosi gyára

Megkezdődött a termelés a Hankook 131 milliárd forintos beruházással, Dunaújvárostól északra épült gyárában. Kóka János gazdasági miniszter az évtized magyarországi beruházásának nevezte az üzem megvalósítását. A Fidesz szerint előnytelen megállapodást kötött a tárcavezető a dél-koreai céggel.

Megkezdődött a termelés a Hankook Dunaújvárostól északra épült gyárában. A 131 milliárd forintos beruházással épült üzem a jövő évi teljes kapacitás elérésekor évi 5 millió gumiabrancsot fog gyártani, és 2010-ben már 1.500 embert alkalmaz majd.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az évtized beruházásának nevezte a Hankook dunaújvárosi gyárának megvalósítását.

A tárcavezető visszautasította azokat a megjegyzéseket, amelyek külföldi munkavállalók betelepülésével riogatják Dunaújvárost.

Az SZDSZ-es politikus kifejtette, hogy 21 határon túli magyar, valamint néhány tíz, a magyarok betanítását végző koreai dolgozik a gyárban.

A Hankook a mintegy 25 milliárd forintos teljes állami támogatást akkor kapja meg, ha minden kötelezettségének eleget tesz - hangsúlyozta a gazdasági tárcavezető.

Kóka János hozzátette: a dél-koreai cégtől a környéken több mint 300 kis- és közepes vállalkozás kap munkalehetőséget.A Hankook a világ vezető autógyártóinak készít gumiabroncsokat, a japán és koreai autógyárak mellett szállít a Fordnak, az Audinak, a Renault-nak és a Volkswagennek is.

A Hankook-projekt összköltsége 535 millió euró, vagyis 131 milliárd forint körül van. A gyárban már május óta tesztelik a berendezéseket.

<

Fotó: Albert Dénes (képgaléria)

A koreai cég tervei szerint idén 2 millió, jövőre 5, 2010-ben várhatóan évi 10 millió személy- és teherautóra való gumiabroncsot készítenek.

A 10 milliós teljes kapacitás eléréséhez a most felépült üzemet is bővíteni kell, az előzetes tervek szerint ez a beruházás 2009-re készül el.

A 110 ezer négyzetméteren felépült üzemben az induláskor 800-an fognak dolgozni, majd ez a szám bővül 1.100-ra július elejétől.

A gyár hivatalos indulása előtt politikai vita kerekedett arról, hogy míg a kormány munkahelyteremtésre is adott támogatást, az állások egy részét külföldi szakmunkásokkal, köztük nem kevés dél-koreaival fogják betölteni.

A megyei munkaügyi központ jelentése szerint bár sok az állástalan Dunaújváros térségében, többségük nem szakképzett, ez lehet az egyik oka a külföldiek toborzásának, a másik pedig az, hogy nem hivatalos információk szerint alacsony fizetéseket kínál a gyár.

A gazdasági tárca államtitkára arra az uniós elvre hivatkozott az ügyben, hogy nem tilthatják meg külföldiek alkalmazását, mert az megkülönböztetés lenne.

A gumigyár és a magyar állam között kötött szerződés részletei egyébként nem ismertek, mert olyan technológiákról van benne szó, amelyet a konkurencia felhasználhat a cég ellen.

Az viszont ismert, hogy a magyar állam összesen mintegy 26 milliárd forinttal támogatja a projektet. 140 millió forintot ad felnőttképzésre, 360 milliót munkahelyteremtésre, ezenkívül a cég 10 milliárd forint fejlesztési adókedvezményt érvényesíthet 10 év alatt, és a gazdasági tárca 15 milliárd 881 millió forint fejlesztési támogatást ad.Kóka János gazdasági miniszter előnytelen megállapodást kötött a dél-koreai Hankook gumigyártó céggel - vélekedett Fónagy János, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Az ellenzéki politikus közleményében kiemelte: közel 13,5 millió forintnyi állami támogatás jut egy munkahelyre, ami irreálisan magas, olyan, amiről magyar vállalkozások nem is álmodhatnak.

Fónagy János szerint kiderült, hogy a Hankook befektetéséből különösen jól profitált Dunaújváros szocialista vezetése, a gazdasági tárca és kormányhoz közeli üzletemberek is.

Az ellenzéki politikus kiemelte: egymilliárd forinttal lettek gazdagabbak egy helyi telekspekulációs üzletből, hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt jelenleg is folyik ebben az ügyben a büntetőeljárás.

Hanganyag: Albert Dénes és Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Szeptember 10-én volt az öngyilkosság-megelőzés világnapja. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgálatást az elmúlt egy évben mintegy harmincezer esetben keresték meg beszélgetésre, megértésre vágyó gyerekek és fiatalok. Több mint kétezer megkeresésben jelent meg az öngyilkossági gondolat, ezerötszáz esetben pedig önsértés miatt kértek segítséget a fiatalok.

Hóviharok szeptemberben: itt vannak a legvadabb videók

Boris meglehetősen télies havazást dobott az Alpok keleti területein már pénteken, ám a "móka" folytatódik majd a hétvégén is. A megosztókra feltöltött videók drámai képet mutatnak arról, milyen is az, amikor a nyárból egyik napról a másikra bezuhanunk a télbe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Azt hitted, a Kalasnyikov csak gépkarabélyként létezik? – Nagyobbat nem is tévedhetnél

Azt hitted, a Kalasnyikov csak gépkarabélyként létezik? – Nagyobbat nem is tévedhetnél

Bár sokak számára meglepően hathat, a legendás orosz Kalasnyikov messze nem csak gépkarabélyokat jelölhet. A fegyvercsaládról szóló cikksorozatunkban foglalkoztunk már a szovjet érában gyártott „klasszikusokkal”, az orosz újragondolásokkal, és a más országok által használt kópiák egy részével is, most pedig górcső alá vesszük a széria egyéb variánsait, hiszen Mihail Kalasnyikov dizájnja a géppuskáktól a sörétes puskákig számtalan fegyverben megtalálható.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×