eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 13. péntek Kornél

PM: júniusra 253 milliárd forint lesz a deficit

A Pénzügyminisztérium (PM) júniusra 253 milliárd forint államháztartási hiányt vár - jelentette be Veres János pénzügyminiszter. A Fidesz szerint még csak most jön a neheze.

Az államháztartás önkormányzatok nélküli hiánya májusban 7,5 milliárd forint volt, megegyezett az előzetesen közölt adattal. Az első öt havi deficit 753 milliárd forintot tett ki.

A PM az idén a GDP 6,4 százalékát kitevő ESA szerinti, és a GDP 6 százalékát elérő pénzforgalmi hiánnyal számol.

Tavaly májusban a pénzforgalmi hiány 76,8 milliárd forint volt, a múlt év első öt hónapjában felhalmozott deficit 981 milliárd forintot tett ki.

Az építőiparban, a kereskedelemben és a szolgáltatási szférában a magas bérnövekedés nem jelent veszélyt a gazdaságnak - reagált Veres János a KSH legfrissebb béralakulási adataira.

Indoklásában a pénzügyminiszter hangsúlyozta: ezekben a szektorokban a magas bérnövekedés a korábbi foglalkoztatási viszonyok megváltozásának, illetve az ágazatok kifehéredésének köszönhető.

Utalt arra, hogy a közszférában az idén szeptemberben újabb létszámleépítés várható, ennek hatása azonban csak később jelentkezik.

A Fidesz szerint még csak most jön a neheze

A Fidesz alelnöke, a párt gazdasági kabinetjének vezetője az adatok kapcsán azt mondta: azok is azt bizonyítják, hogy az államháztartási kiigazítást a kormány az emberekkel fizetteti meg.

Varga Mihály szerint "még csak most jön a neheze", ráadásul az emberek nem látják, hogy miért kell vállalniuk a megszorításokat.
Az ellenzéki politikus úgy vélte: az adatokból is látszik, hogy "a kormány egyre alkalmatlanabb arra, hogy az országot kivezesse a válságból".

A Fidesz alelnöke kiemelte: a kormány a kiigazításra helyezi a hangsúlyt, holott az emberek tudni szeretnék, milyen jövő érdekében kell felvállalniuk az áldozatokat, a megszorításokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×