eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Nincs egyetértés a szabadság kiadásáról

Nem sikerült egyetértésre jutni az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén a szabadság kiadására vonatkozó szabályok módosításáról.

Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a vitában emlékeztetett: a változtatásokról március 31-éig dönteni kell, ezért a kormánynak az erre vonatkozó törvényjavaslatot időben be kell terjesztenie az Országgyűlésnek.

Hozzátette: egyelőre olyan indítványt tesznek, amely részben már figyelembe veszi az eddigi szakmai viták tapasztalatait, de a kabinet kész a további egyeztetésre is.

A szabadság kiadására vonatkozó szabályok módosításra az Alkotmánybíróság kötelezte a parlamentet.

A munkáltatók megvennék

Eltérnek a tárgyaló felek elképzelései arról, meddig lehetne átvinni a következő évre a szabadnapokat - mondta az InfoRádiónak a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára.

Dávid Ferenc hozzátette: a kormány támogatta volna azon elképzelésüket, amely szerint a szabadnapok bizonyos időhatáron túl összegyűjthetők, majd egy tervezhető időpontban egyben kivehetők lettek volna, a szakszervezetek azonban ezt visszautasították.

A másik tervezetet, amely a szabadságok pénzbeli megváltásáról szólt, sem a munkavállalók, sem a kormány képviselői nem tartották elfogadhatónak - közölte Dávid Ferenc.

A vállalkozók szövetségének főtitkára szerint ez azért rossz döntés, mert lesznek olyan esetek, amikor a munkaadó legjobb szándéka ellenére sem tudja majd kiadni a szabadságot, vagyis elvesznek majd a dolgozók szabadnapjai.

A munkavállalók szerint alkotmányellenes

Az Autonóm Szakszervezetek elnöke szerint "elképesztő" a munkáltatók elképzelése, hogy meg lehessen vásárolni a fizetett szabadsághoz való alkotmányos alapjogot.

Borsik János az InfoRádiónak elmondta: nem tartottak felmérést a munkavállalók körében a kérdésről, mert a terv önmagában törvényellenes, és se az Alkotmánybíróság, se a szakszervezetek nem járulnának hozzá.

Úgy véli, a munkavállalók nagy része sokkal kiszolgáltatottabbak azoknál, akik felhalmozódott szabadságukat szívesen pénzzé tennék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×