eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Adójogszabályok: 41 változtatás 2 év alatt

Az elmúlt két év alatt összesen 41 alkalommal módosultak az adójogszabályok, ami bizonytalan adózási környezetet hozott létre, és a törvény-előkészítés megalapozatlanságára utal - mondta az InfoRádiónak az Állami Számvevőszék főcsoportfőnöke az APEH számvevőszéki vizsgálata kapcsán.

Az elmúlt időszakban rendkívül gyakori volt az adójogszabályok változása - mutatott rá Kemény Emil.

Bár a főcsoportfőnök szerint ennek hatásait nem vizsgálta az Állami Számvevőszék, ez mindenképpen bizonytalan adózási környezetet hoz létre, és a törvény-előkészítés megalapozatlanságára utal, ami a Pénzügyminisztérium felelőssége.

Teljesített feladatok

Az ÁSZ vizsgálatából kiderült az is: az adóhivatal teljesítette a törvényben előírt beszedési és ellenőrzési feladatait az elmúlt években.

Az APEH annak ellenére el tudta látni feladatát, hogy a 2003-ban elrendelt 10 százalékos létszámleépítés során 880 munkatárstól kellett megválnia, ami mind mennyiségben, mind minőségben jelentős veszteséget okozott a szervezetnek - mondta dicséretként Kemény Emil.

Elavult számítógépek

Az ÁSZ-jelentés ugyanakkor problémaként említi az APEH informatikai rendszerének elavultságát.

A főcsoportfőnök szerint az adóhatóságnak évek óta nem volt elegendő forrása arra, hogy megfelelő színvonalon tudja pótolni a számítógépeket. Szoftverben nem állnak rosszul, de nagyon sok esetben elavultak a számítógépeik - mondta Kemény Emil.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 6. 14:25
×
×
×
×