eur:
395.76
usd:
365.49
bux:
73997.94
2024. július 31. szerda Oszkár

Európa egyoldalúan függhet Oroszországtól

Míg Oroszország markáns lépéseket tesz az európai energiaexport-bevételeitől való függőség csökkentésére, addig Európa nem mutat ilyen elszántságot az orosz ellátásnak való kiszolgáltatottság enyhítésére - mondta el Szemerkényi Réka külpolitikai szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az Új Atlanti kezdeményezés elnöke szerint jelenleg nem csak Európa függ az orosz földgáztól, hanem Moszkva is függ a gázért kapott európai pénzektől.

Teljesen természetes, hogy Oroszország igyekszik ezt a függést csökkenteni, például úgy, hogy elkezdte kiépíteni a Távol-Kelet felé a csővezetékeket - hangsúlyozta Szemerkényi Réka.

A szakértő szerint ugyanakkor nincsenek ezzel párhuzamos európai - akár közösségi, akár tagállami - törekvések, hogy a keletről érkező energia mellett alternatív forrásból is ki tudják elégíteni a szükségleteket.

Ez olyan szempontból természetes, mert egyik - az új projektekben érintett - kormány sem tudja magát hosszú távon elkötelezni nagy mennyiségű földgáz vásárlása mellett, amely biztosítaná az új földgázvezetékek megépítésének nyereségességét.

A függőség a legnagyobb gond?

Egy pénteki budapesti szakmai konferencián Csaba László közgazdász, egyetemi tanár úgy vélekedett, hogy noha magas az olaj ára, az mégsem éri el az 1981-es csúcs háromnegyedét. Nem vagyunk ösztökélve arra, hogy spóroljunk, energiát takarítsunk meg - hangsúlyozta.

Kaderják Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának vezetője szintén a függőséget nevezte az ország energia-ellátásának legnagyobb problémájának.

A gáz- és olajfüggőség kérdése azután lett Európában kiemelten fontos téma, hogy a tavaly év végén Oroszország és Ukrajna közt kipattant vita miatt januárban akadozott az uniós országok gázellátása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az olaszokkal vív negyeddöntőt a kardcsapat – élő

Szilágyi Áron, Szatmári András és Gémesi Csanád kezd az olaszok ellen, Luigi Samele, Luca Curatoli és Michéle Gallo szerepel a másik oldalon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×