eur:
395.4
usd:
365.07
bux:
73836.44
2024. július 31. szerda Oszkár

Finnországba is mehetünk dolgozni

Finnország május 1-jétől megnyitja munkaerőpiacát a tíz, 2004-ben csatlakozott európai uniós tagország munkavállalói előtt. A finn kormány azután döntött így, hogy megegyezett a szakszervezetekkel.

Az EU tagországainak április végéig kell meghozniuk a hivatalos döntésüket, hogy az első két év után korlátozzák-e további három évig a munkaerő-áramlást.

Az EU 15 régi tagállama közül három, Nagy-Britannia, Írország és Svédország nem korlátozta munkaerőpiacát az új tagállamok munkavállalói előtt.

Az Európai Bizottság jelentése szerint ezekben az országokban kiemelkedő volt a gazdasági növekedés, csökkent a munkanélküliség és nőtt a foglalkoztatottság.

A bizottság nem tehet hivatalos ajánlást, minden tagország maga dönt. Németország és Ausztria már jelezte, hogy fenntartja a korlátozást.

Baráth Etele, európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter üdvözölte a finn kormány döntését, amelynek eredményeként májustól a magyarok is szabadon vállalhatnak munkát a skandináv országban.

A miniszter közölte: Magyarország arra számít, hogy a közeljövőben a lehető legtöbb régi tagállam hasonló döntést hoz.

A munkaügyi miniszter az InfoRádióban példaértékűnek nevezte Finnország döntését.

Csizmár Gábor hozzátette: reméli, hogy sok tagországban megvalósulhat a visegrádi országok javaslata, amely szerint az engedélyezés helyett elegendő lenne a munkát vállalók regisztrálása.

A tárcavezető szerint a korlátozások feloldására lehet számítani Portugália, Spanyolország és Belgium esetében is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kós Hubert elmondta, miért lett „csak” negyedik az előfutamban

Kós Hubert futamában második lett, negyedik idővel jutott a középdöntőbe a 200 méteres hátúszásban. Elmondta, miért választotta ezt a taktikát. Telegdy Ádám egy kizárásnak köszönhetően jutott tovább.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Magyar GDP-növekedés: drámai szám jelent meg

Magyar GDP-növekedés: drámai szám jelent meg

Idén 1,8-2,2 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, jövőre pedig a 3,5 százalékos növekedés mindenképpen elérhető - mondta a pénzügyminiszter szerdán a TV2 Mokka című műsorában. Ez alapvetően új információ a kormány részéről, és minden korábbinál pesszimistább előrejelzés. Úgy tűnik, a kormány már lemondott az idei 2,5%-os növekedési céljáról is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×