eur:
395.45
usd:
365.45
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Vita a Zsolnay-gyár átadásáról

Az Országgyűlés költségvetési, illetve gazdasági bizottságának kormánypárti többsége is támogatta azt a kormányhatározatot, amely térítésmentesen Pécs város tulajdonába adná a Zsolnay Porcelángyár Rt-t. Az ellenzéki képviselők szerint ugyanakkor kormányhatározat helyett törvényi szabályozásra lenne szükség az esetleges visszaélések elkerülésére.

A kormány még tavaly decemberben döntött úgy, hogy ingyen önkormányzati tulajdonba adja a Zsolnay-cégcsoport állami részesedését. Az elképzelések szerint ugyanis Pécs városa jobb tulajdonosa lehet az évek óta veszteségesen működő porcelánmanufaktúrának és biztosíthatja a cég pénzügyi stabilizációját.

Jóllehet, a kormányhatározat már megszületett, a térítésmentes átadás csak akkor valósulhat meg, ha a parlament törli a tartós állami tulajdonú cégek listájáról a Zsolnay Porcelángyár Rt-t. Az Országgyűlés illetékes bizottságai emellett azt a kormánypárti indítványt is tárgyalták, amely a jelentős jogokat biztosító szavazatelsőbbségi részvényt is Pécs város tulajdonába adná.

Podolák György, a gazdasági bizottság szocialista alelnöke szerint az átadásról szóló kormányhatározat rendkívül szigorú feltételeket ír elő a városnak, a bizottság Fideszes alelnöke, Latorcai János, szerint ugyanakkor a kormányhatározatban foglalt feltételek bármikor módosíthatók, így a térítésmentes átadást inkább törvénybe kellene foglalni.

A gazdasági mellett a költségvetési bizottság is elfogadta a kormánypárti módosító indítványt. A javaslatról várhatóan a tavaszi ülésszak utolsó napján, február 13-án, vagyis jövő hétfőn szavaz az országgyűlés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×