eur:
397.67
usd:
364.47
bux:
72218.86
2024. augusztus 3. szombat Hermina
Nyitókép: Unsplash.com

Rászolgált a nevére a Halál-völgy

A feljegyzések kezdete óta a legmelegebb hónapot mérték júliusban a kaliforniai Halál-völgyben, amely nyaranta a Föld egyik legforróbb pontja.

A múlt hónapban regisztrált 42,5 Celsius-fokos átlaghőmérséklet 0,2 fokkal haladja meg a korábbi, 2018-ban született rekordot – közölte pénteken a Death Valley Nemzeti Park.

A napi csúcshőmérséklet átlaga 49,9 fok volt júliusban. Kilenc olyan nap volt, amikor csúcshőmérséklet elérte vagy meghaladta az 51,7 Celsius-fokot, és csak hét olyan nap akadt, amikor 48,9 fok alatt maradt.

A legforróbb nap július 7. volt, amikor 54 fokot mértek a nemzeti park Furnace Creek nevű központi helyén.

A hajnalok sem igazán hoztak enyhülést a Halál-völgyben a 35,1 fokos átlagos legalacsonyabb hőmérséklet mellett.

„A legforróbb hónapot éltük át a Föld legforróbb helyének történetében” – emelte ki közleményében Mike Reynolds, a nemzeti park vezetője, hozzátéve, hogy az eddigi 10 legforróbb nyár közül hatot az elmúlt tíz évben mértek.

A Kalifornia és Nevada határán fekvő Death Valley az Egyesült Államok legforróbb, legszárazabb és legalacsonyabban fekvő vidéke. A földkerekség eddigi legmagasabb - 56,7 Celsius-fokos - hőmérsékletét itt, a nemzeti park irodáinak, látogatóközpontjának és egy múzeumnak is helyet adó Furnace Creek faluban mérték 1913. július 10-én.

Címlapról ajánljuk
Hámori Luca: azt szerettem volna megmutatni, hogy én tisztelettel vagyok felé
tudósítónktól

Hámori Luca: azt szerettem volna megmutatni, hogy én tisztelettel vagyok felé

Régen látott érdeklődés mellett, felfokozott hangulatban rendezték meg a női ökölvívók 66 kg-os súlycsoportjának negyeddöntőjét Hámori Luca és Imane Helif között. A magyar versenyző a vereség után sportszerűen nyilatkozott, míg Fürjes Balázs NOB-tag azt mondta, hogy a tanulságokat a játékok után elemezni kell és le kell vonni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×