eur:
390.78
usd:
358.9
bux:
0
2024. július 19. péntek Emília
Nyitókép: Pixabay

Ha ezt írja ki a Chrome, jobb kapaszkodni

A Google böngészője eddig egy felugró ablakban figyelmeztette a felhasználókat, ha azok veszélyes fájllal találták szembe magukat. Ezen most nagyot változtatnak.

A legtöbb veszélyes kártevő akkor települ a számítógépre, amikor a felhasználó – gyanútlanul – letölt egy fertőzött szoftvert, majd telepíti azt. Ezek lehetnek valósnak tűnő programok telepítői, és akár még hellyel-közzel működhetnek is, miközben a háttérben lehet, hogy minden mozdulatát megfigyelik, és ellopják az adatait. Az ilyen káros programokat a böngészők megpróbálják kiszűrni: letöltés előtt megvizsgálják a webhelyet, és ha gyanús jelet találnak, figyelmeztetnek.

Így tett eddig a Google Chrome is, amely ezentúl azonban új megoldást alkalmaz. Le ugyan nem tiltja az ilyen gyanús elemek letöltését, ám egy bonyolult folyamaton áthaladva lehet csupán végrehajtani a műveletet - derül ki a hvg.hu cikkéből.

Forrás: gHacks
Forrás: gHacks

Elsőként egy egész ablakos figyelmeztetés fog megjelenni azzal, hogy „Veszélyes fájl blokkolva”, és nem is ad módot a böngésző, hogy a letöltés megtörténjen. Ezzel kiszűrik, hogy azok, akiket bosszantanak a felugró ablakok és el sem olvassák a tartalmukat, csak OK-t nyomnak és folytatják, amit elkezdtek, ne töltsenek le ártalmas fájlokat.

Ha valaki mégis egészen biztos abban, hogy ezt akarja csinálni, annak a böngésző letöltéseit kell megnyitnia, ahol a kártékonynak megjelölt állomány mellett lesz egy „veszélyes fájl letöltése” felirat.

Ekkor már egy piros hátterű ablak jön elő, továbbra is figyelmeztetve a veszélyre. Elszánt felhasználók nyomhatják a „Folytatás mindenképp” gombot, ekkor azonban a Chrome még arra is választ vár, hogy miért szeretné mindenképp letölteni a fájlt. Az opciók:

  • „Én hoztam létre ezt a fájlt”
  • „Megbízom ebben az oldalban”
  • „Vállalom a kockázatot”.

Választás után elindul a letöltés, a felhasználó pedig a Google szerint innentől „magára vessen”.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

Péntek reggel
Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×