eur:
391.29
usd:
358.01
bux:
72550.49
2024. július 17. szerda Elek, Endre
Nyitókép: Unsplash

Zöld lámpát adott az Apple: itt az első emulátor, iPhone-on is játszhatók lesznek PC-s játékok

Hosszas tiltakozást és sok elutasítást követően az Apple beadta a derekát, így mostantól akár régi számítógépes játékokkal is játszhatunk iPhone-on.

Néhány hónappal azután, hogy az Apple a fejlesztői irányelveinek átírásával szabad utat adott az emulátoroknak, és ezzel elhozta a retró konzolos emuláció aranykorát a saját alkalmazásboltjába, megjelent az első PC-s emulátor is az App Store-ban - ítja a The Verge híradása nyomán a Telex. Ráadásul a vállalat az UTM SE megjelenését hagyta jóvá, egy olyan applikációét, amit pár hete még elutasított.

Mint írják, a döntés azért különös, mert az Apple az említett mellett egy másik emulátort is visszautasított, és mindkét esetben az volt az indoka, hogy a módosított szabályzatuk csak a retró konzolok emulációját teszi lehetővé, az asztali számítógépek pedig nem retró konzolok. A visszadobást követően áradásul az UTM SE fejlesztői közölték, hogy elfogadják a döntést és nem próbálkoznak újra.

Mindezek után szombaton bejelentették, hogy az UTM SE immáron ingyenesen elérhető az App Store-ban, és hamarosan az Apple-ökoszisztéma első alternatív alkalmazásboltjában, az AltStore PAL-ban is elérhető lesz hamarosan.

Utóbbi csapatának külön köszönetet is mondtak, és egy fejlesztőt is név szerint kiemeltek, aki megoldotta, hogy az Apple által biztonsági okokból tiltott, az emulátoroknál gyakran használt futásidejű fordítás (JIT) nélküli verziót alkothassanak meg - írják.

Az nem derült ki, hogy az Apple miért gondolta meg magát, az mindenesetre biztos, hogy az UTM SE már nálunk is letölthető. Akárcsak a legtöbb emulátor esetén, az alap felszereltsége elég minimális, de a fejlesztő honlapjáról le lehet hozzá tölteni előre elkészített operációs rendszereket, köztük a Windows XP óta megjelent Windowsokat (a 8-as kivételével), különféle Linuxokat, és Solarist is.

Abban, hogy az Apple hosszas hadakozás után megnyitotta az alkalmazásboltját az emulátorok előtt, komoly szerepe volt egyebek mellett az Európai Unió idén év elején bevezetett új szabályozásainak is, ami miatt például az alternatív alkalmazásboltokat is engedélyezték az EU-ban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×