eur:
394.54
usd:
365.81
bux:
0
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Unsplash

Ha a Windows 10-et használ, most jött végre egy jó hír

A segítség nem a Microsofttól érkezik, egy külső cégnél lehetséges 5 extra évnyi biztonságot venni, így 2030-ig kitolható lesz az operációs rendszer élettartama.

Az elmúlt hónapokban egyre több szó esik a Windows 10 közelgő, 2025 októberében esedékes kivezetéséről, akkor ugyanis végérvényesen megszűnik a 2015-ben debütált operációs rendszer hagyományos támogatása - írja a neowin.net híre nyomán a hvg.hu.

Mint írják, bár a Microsoft korábban azt ígérte, hogy a 10-es lesz az utolsó Windows, mégis megérkezett a 11, ami olyan szigorú hardveres követelményeket támaszt, amit a legtöbb Windows 10-en működő számítógép nem képes teljesíteni. Így ez a lépés 240 millió számítógépből csinálhat elektronikai hulladékot.

Igaz, hogy pénzért további 3 évig lehet majd használni a régebbi operációs rendszert, ennek a lakossági ára továbbra sem ismert. Lesz viszont egy kerülőút:

a biztonsági javításokra szakosodott 0patch további öt évig fog frissítéseket szolgáltatni a Win 10-hez, hogy azok biztonságban használhatók legyenek.

A cég ismert szereplő a területen, számos támogatását vesztett Windows- és Office-szoftverhez nyújtanak biztonsági javításokat, de a már kivezetett Windows 10-verziókat is támogatják, vagyis ez a terep sem ismeretlen a számukra.

2025 októberét követően az 0patch az idő közben felfedezett kritikus biztonsági réseket fogja majd javítgatni. Ezek kicsi javítások, amiket a cég a számítógép memóriájába injektál, így a rendszerek gyorsan és könnyen lehetnek védettek, sőt, még újraindításra sem lesz hozzá szükség.

Viszont mindezt nem ingyen teszi a cég, évi 25 euró, azaz nagyjából 10 ezer forint lesz a szolgáltatás lakossági díja. A lap hozzáteszi, figyelembe véve, hogy egy nem támogatott operációs rendszer mekkora biztonsági kockázatot jelent, ez egyáltalán nem mondható vészesen nagy összegnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×