eur:
396.89
usd:
369.86
bux:
0
2024. június 14. péntek Vazul
Nyitókép: Unsplash

Nagyon későn vesszük észre a petefészekrákot, csaknem ezren halnak bele évente

Magyarországon évente 1200-1300 nőnél diagnosztizálnak petefészekrákot, a késői diagnózis miatt 700-800 nő minden évben belehal. A betegek átlagéletkora 50 év. A Mályvavirág Alapítvány a nők tájékoztatását segítve most megújította honlapját, ahol a laikusokat és az egészségügyi dolgozókat is segítik.

Világszinten nehézséget okoz, hogy a petefészekráknak nincs szűrési módszere, ráadásul a tünetei jellegtelenek – ismertette a Mályvavirág Alapítvány elnöke, Tóth Icó.

"Amikor már erőteljesebbek tünetek, és már tényleg az ember érzi azt, hogy valami probléma van, utána kell járni, az sajnos egy késői stádium. A petefészekrákoknak körülbelül a 70 százalékát későn tudjuk diagnosztizálni" – tette világossá az InfoRádióban.

A tünetek a gyomorrontáséra emlékeztetnek, így eleinte sokszor sem a beteg, sem a háziorvos nem gondol nagyobb bajra, ami miatt viszont sok idő vész el – tette hozzá.

"A nők azért ettől függetlenül járjanak rendszeresen nőgyógyászati szűrésre. Nagyon fontos, hogy akár a méhnyakrák szempontjából is kérdezzenek rá a petefészkekre. Ha az orvos tud ultrahangot csinálni, az nagyon jó, bár ezzel sem feltétlen diagnosztizálható. Ha vérzés van, ami szintén hozzáadható a tünetekhez, akkor azért az ember egyből megy az orvoshoz, mert tudja, hogy baj van. Ha hasi puffadás van, a hastérfogat megnövekedése, és ez nem múlik el több héten keresztül, menjünk el a háziorvoshoz, mondjuk, hogy utaljon be minket különböző vizsgálatokra, ne hagyjuk magunkat, menjünk addig utána, míg legalább ki nem zárják a lehetőségét" – nyomatékosította.

Tóth Icó hangsúlyozta: késői diagnózis esetén nem gyógyulásról, hanem az úgynevezett krónikus állapot fenntartásáról lehet beszélni,

a tudomány fejlődésével azonban egyre több terápiára van mód.

A megbetegedések 10 százaléka vezethető vissza örökletes okra, a BRCA gén hibája esetén például 40 százalékos a petefészekrák kialakulásának kockázata, de ma már létezik erre hatékony kezelés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×