eur:
395.32
usd:
368.25
bux:
71698.79
2024. július 2. kedd Ottó
Appetizer drinks and shots waiting on a serving board in a bar waiting for first guests at a pary. Party atmosphere and some drinks in the foreground
Nyitókép: Anze Furlan/psgtproductions/Getty Images

Felmérés a magyarok alkoholfogyasztásáról – sok a tévhit

Egy 10 kérdésből álló kvíz segítségével ellenőrizhetjük, hogy mennyire vagyunk tisztában az alkohollal kapcsolatos alapvető információkkal.

A Diageo, a világ vezető alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalata 2021-ben Magyarországon is elindította DRINKiQ kampányát, melynek keretében a tudatos és felelősségteljes alkoholfogyasztás fontosságára hívta fel a figyelmet. A 10 kérdésből álló kvíz segítségével ellenőrizhetjük, hogy mennyire vagyunk tisztában az alkohollal kapcsolatos alapvető információkkal.

Az elmúlt időszakban hazánkban 7200 ember tesztelte a DRINKiQ kvíz segítségével, hogy mennyit is tud az alkoholról. Az eredményekből az derült ki, hogy a tavalyi évhez hasonlóan, a kitöltők átlagosan 10-ből 6 kérdésre adtak helyes választ. A kérdéseknek köszönhetően kideríthetjük, hogy mennyit tudunk az alkoholról, illetve annak szervezetünkre gyakorolt hatásairól.

Az eddigi eredményekből kiderül:

  • Az emberek majdnem 70 százaléka szerint gyorsabban be lehet rúgni attól, hogy keverjük a sört, a bort és a szeszes italokat, pedig ez egy tévhit.
  • A kitöltők több, mint negyede nem tudta, hogy ha egy azonos súlyú férfi és nő ugyanolyan mennyiségű alkoholt iszik, akkor nem egyformán érzik annak hatását.
  • Az emberek több mint 70 százaléka nem tudta, hogy egy pohár szeszes ital (3 cl), egy pohár sör (2,5 dl) vagy egy pohár bor (1 dl) tartalmazza-e a legtöbb alkoholt.
  • A kitöltők több mint 11 százaléka szerint a gyerekeknek szabad egy kevés alkoholt inniuk, hogy megtanulják, felnőttkorukban majd hogyan fogyasszanak felelősen alkoholt.
  • A válaszolók közel negyede úgy gondolja, hogy a sörivás egészségesebb, mint egy pohár bor vagy kevert ital, például koktél elfogyasztásánál.
  • Az emberek közel 65 százaléka tudta, hogy ha csak bort iszik, és kerüli a sört és a szeszes italokat, azzal nem tudja csökkenteni a bevitt kalóriákat.

A kampányt négy másik kelet-európai országban is bevezette a cég: Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban és Romániában, így összesen 33 ezren válaszoltak a kérdésekre. Habár hasonló eredmények születtek mindegyik országban, néhány egészen eltérő adat is megfigyelhető. Csehországban például a kitöltők majdnem fele, míg Bulgáriában több mint a fele tudta, hogy a sör, bor és szeszesitalok keverésével nem lehet gyorsabban berúgni – ami a magyarokénál magasabb DRINKiQ-t jelent.

Az öt országban kitöltők 85 százaléka állítja, hogy a kvíz kitöltése után kevésbé valószínű, hogy ittasan fog vezetni a jövőben, illetve 77 százalék érzi úgy, hogy most már többet tud az alkoholról, és annak szervezetre gyakorolt hatásairól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 05:00
×
×
×
×