eur:
393.72
usd:
364.68
bux:
71899.73
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Miskolc-Lillafüred, 2017. június 21. A Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) Miskolc és híres üdülőtelepülése között, a Bükk-hegység festői táján át közlekedő szerelvénye megérkezett a Hunguest Hotel Palota Lillafüred közelében lévő végállomására. Turisták szállnak ki a nyitott nyári kocsikból. A dízel erőgép Herman Ottó polihisztor-természettudós nevét viseli. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Megszépül a lillafüredi kisvasút – videó

De a vonatok most is közlekednek.

Fontos szakaszához érkezett az Észak­erdő Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút átfogó felújítása – írja a BOON. A munkákról az Észak­erdő Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasút üzemigazgatója árult el részleteket: a lillafüredi vasút egy országos turisztikai fejlesztési projekt része. Van, ahol már felújították az erdei vasút teljes szakaszát, máshol még folynak a munkák – fogalmazott Pintyili Gergely.

A 20 milliárdos turisztikai forrásból az Északerdő 4,3 milliárd forintot kapott, ami jelentős hányad. Április elejétől a Lillafüred park kitérő és a Dorottya utcai állomás között zavartalanul közlekednek, de rendkívüli menetrend szerint. A pénztár a helyén maradt, de a felszállást már a túloldalra helyezték, ahova többnyelvű táblák és irányjelzők segíti a turistákat – tette hozzá.

A lillafüredi állomás teljes területe megújul, a fővágány és a mellékvágányok egyaránt. A munkák alatt ideiglenes vágányt is építettek, ahova a lezárás ideje alatt érkezhetnek a szerelvények. Az állomás peronját is meghosszabbítják, amire a különleges ünnepekhez, rendezvényekhez kötődő különvonatok miatt van szükség.

A lillafüredi állomás felújításának központi szerepe van abban, hogy az utasforgalom a beruházás alatt is folyamatos legyen. Ha itt befejeződnek a munkák, akkor a kivitelező fordítani tud, és az alagúttól egészen a Majláthig terjedő szakaszon folytathatja. A Majláth-telephely ugyanilyen stratégiai fontosságú volt, ott a belső vágányhálózat már 75 százalékban módosult és átalakult – jelezte az üzemigazgató.

A munkálatok eddig zökkenőmentesen folytak. A tervek szerint április végén, május elején át tudják adni a megújult és megszépült állomást. A nyári időszakban Lillafüred és Garadna között közlekedik majd az erdei vasút. Ekkor az alsó szakaszt építik át, hogy mire beköszönt a tél, a Mikulás-vonat teljes egészében az új pályán tudjon közlekedni.

Pintyili Gergely azt is közölte, hogy az őszi időszak lesz a beruházás végső állomása, akkor újul meg a tó fölötti pályaszakasz is. A Garadna viszont már nyáron a családok és a diákok kedvenc kirándulóhelye lehet a vonalon: itt egy erdei és vasúti tematikájú játszóteret hoztak létre, és megújították az Erdészeti Gyűjtemény épületét.

Megújították egyébként a C–50 típusú mozdonyt, és korhű kialakítást kapott a speciálisan a LÁEV részére gyártott Mk48 típusú dízelmozdony is. Az igazgató reményei szerint már ebben az évben végig lehet utazni az erdei vasút teljes szakaszán.

Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×