eur:
394.87
usd:
367.61
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: parkerdo.hu

Felavatták az új kilátót a szentendrei Bölcső-hegyen

A Lajos-forrástól megközelíthető, fenyőgerendákból készült kilátóról elképesztően látványos körpanorámában lehet részünk, tiszta időben még a Mátra is látszik.

November 25-én adták át a Szentendre és Pomáz határvidékén található, 587 méter magas Bölcső-hegy új kilátóját, amelynek terveit Koller József Ybl-díjas építész készítette – adta hírül a Turista Magazin, emlékeztetve, hogy évtizedekkel korábban már volt egy kilátó a Bölcső-hegyeen, ám ebből csak néhány betompillér maradt.

Hozzáteszik: a Pilisi Parkerdő a természetjáró szervezetekkel egyeztetve és javaslatuk alapján döntött úgy, hogy a régi kilátó helyén újat épít. Az idén ősszel elkészült 2,4 x 2,4 m alapterületű, áttört hasáb formájú szerkezet 10x10 centiméteres borovi fenyőgerendákból készült, felső korlátja 7 méterre található a vasbeton alaptól.

A körpanorámát biztosító kilátószint egyszerre mindössze 5 embert képes fogadni, de megéri felkapaszkodni a szűk lépcsőkön a kilátásért. Déli irányban a Nagy Csikóvár hegycsúcs, nyugatra a Lom-hegy, északkelet felé a Cser-hegy, északnyugatra a pilisszentlászlói hegyoldal, míg keletre Szentendre város és tiszta időben a Mátra vonulatai láthatóak.

A kilátó Lajos-forrás felől már két körtúrával is megközelíthető: a meglévő zöld háromszög mellett északról a frissen elkészült sárga háromszög jelzés is az építményhez vezet.

A beruházás a „Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát” című pályázat keretében valósult meg, a Magyar Természetjáró Szövetség, mint projektgazda koordinálásában, a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel konzorciumi együttműködésben. Az építést a Belvárosi Építő Kft. végezte el, a kivitelezésre 29,2 millió forintot fordított az erdőgazdaság.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 05:00
×
×
×
×