eur:
394.78
usd:
366.9
bux:
71589.12
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A cafe displays a sign stating they are closed due to excessive heat during a heatwave in Seattle, Washington, U.S., on Sunday, June 27, 2021. Record heat is set to bear down on the Pacific Northwest, threatening fresh strains on regional power and water supplies and dragging down air quality through next week. Photographer: Chona Kasinger/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Chona Kasinger/Bloomberg / Getty Images

Nagy pusztítást és rekordokat hagyott maga után az amerikai nyugati parton a hőhullám

Három nap után véget ért a rendkívüli hőség az amerikai kontinens északnyugati partvidékén, a hőmérséklet jelentősen csökkent, enyhe szél fújt a Csendes-óceán felől, de az időjárási katasztrófának több tucatnyi halálos áldozata van.

Az Oregon amerikai állambeli Portland és Salem, a Washington állambeli Seattle és a kanadai Vancouver városok térségében napokra megrekedt egy nagynyomású, forró légtömeg, és emiatt több mint százéves melegrekordok dőltek meg, Salemben és Vancouver közelében például több mint 47 Celsius-fokot is mértek.

Ezeken a szélességi fokokon viszonylag kevés légkondicionáló berendezést használnak a lakásokban, hivatalokban, most mégis túlterhelték a villamos hálózatot, a Washington állambeli Spokane-ban pedig áramkimaradást okoztak több ezer háztartásban. Oregonban a hőség fennakadást okozott a vasúti közlekedésben, sok vendéglátóhelyet be kellett zárni, mert a szakácsok számára elviselhetetlenné váltak a munkakörülmények, de bezártak uszodákat is, mert sok vendég rosszul lett a nagy meleg miatt.

Bár a partvidék lakossága fellélegezhetett, beljebb a szárazföldön még a következő napokban is tarthat a rendkívüli hőség a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint.

A kanadai Vancouverben és környékén legkevesebb 69 ember halt meg a hőséggel összefüggésben, zömmel idős emberek a hatóságok közlése szerint.

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 05:00
×
×
×
×