eur:
396.98
usd:
355.38
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Alig néhány turista a római Colosseum előtt 2020. március 5-én. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványának terjedése elleni védekezésképpen március 5-től minden oktatási intézmény működését felfüggesztették és más óvintézkedéseket is bevezettek Olaszországban, ahol a vírus 107 ember halálát okozta.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Medichini

Egy ilyen esztendőben vajon mivel lehet kapcsolatos "az év szava"?

A "slágerlista" első tíz helyéből hatot a koronavírussal kapcsolatos kifejezések foglalnak el.

A lezárást (lockdown) választotta az év szavának idén a Collins angol szótár, amely szerint a kifejezés használata hatezer százalékkal nőtt az előző évhez képest.

A szótár szerint a kifejezés, amelyet úgy definiál, mint "szigorú korlátozások elrendelését az utazásra, társadalmi érintkezésre és a közterületeken tartózkodásra vonatkozóan", azért lett az év szava, mert "világszerte emberek milliárdjainak vált közös tapasztalatává".

A szótárszerkesztők a kifejezés több mint 250 ezer használatát dokumentálták 2020-ban, szemben az előző évi mindössze négyezerrel.

A szűkített listára felkerült tíz szóból hat a koronavírus-járványhoz kapcsolódik, ilyen a koronavírus, az elszigetelődés és a távolságtartás.

A tízes mezőnyben szerepel továbbá a TikToker, amely a Collins definíciója szerint "olyan személy, aki rendszeresen megoszt vagy feltűnik videókban a TikTokon", valamint a BLM, amely a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) nevű mozgalom rövidítése.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Sikerül elkerülni a recessziót Amerikában? Erre kell most figyelni

Sikerül elkerülni a recessziót Amerikában? Erre kell most figyelni

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében azt elemeztük, hogy a második negyedéves amerikai GDP-adat hogyan hat az amerikai kamatokra és a részvénypiacokra, valamint hogy kell-e félni recessziótól a választások előtt álló országban. Vendégünk volt Cinkotai Norbert, a K&H Értékpapír vezető elemzője. A második blokkban a friss munkanélküliségi és foglalkoztatottsági adatokat beszéltük át Hornyák Józseffel, a Portfolio makroelemzőjével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×