Infostart.hu
eur:
385.04
usd:
327.58
bux:
110046.99
2025. december 15. hétfő Valér
Bukarest, 2018. március 23.Hóesésben gyalogol egy nő Bukarestben 2018. március 23-án. Romániában az ilyenkor szokásosnál több mint tíz fokkal hidegebb idő, havazás és hófúvás miatt a fővárosra és 14 megyére narancssárga riasztást adtak ki. (MTI/EPA/Robert Ghement)
Nyitókép: (MTI/EPA/Robert Ghement

Fontos segítség a hidegben: csapdázni kell a hőt

Az se jó, ha már jó melegünk van, és óvatosan kell bánni a testmozgással is.

Ahhoz, hogy melegen tartsuk testünket, meg kell találnunk az egyensúlyt a termelt hő és a leadott hő között. Amikor fázunk, azért kezdünk el dideregni, mert az hőt termel. Ilyenkor azonban a véráramlás a végtagokból a törzs felé terelődik, ezzel szervezetünk a belső létfontosságú szerveinket védi a kihüléstől – írja a Science Focus alapján a hirado.hu.

Vannak, akik kevésbé fázósak, és másként érzékelik a hideget. Annak, hogy másként-másként érzékeljük a hőmérsékletet, több oka is lehet: a méret, a testsúly és az anyagcsere is. A kisebb, kevesebb testzsírral rendelkező emberek több hőt veszítenek, mint a nagyobb testalkatú emberek.

Amikor hirtelen tör ránk a hideg idő, öltözzünk rétegesen, és ha fűtött beltérben vagyunk, vegyük le a kabátunkat. A réteges öltözékkel „csapdába” ejthetjük a hőt, így nem hűl át olyan gyorsan a ruházatunk.

Fűtött beltérbe érkezve sokszor magunkon felejtjük a kabátunkat. Ez rossz szokás, hiszen már nincs kívülről jövő hideghatás, ami ellen védenie kellene, így belemelegszünk a kabátunkba. A meleg hatására a vér a bőr felé kezd áramlani, hogy lehűtse. Ezek után ha kimegyünk, a hideg levegő gyorsan lehűti a felmelegedett részt, és ezért még hidegebbnek fogjuk érezni a kinti hőmérsékletet. Ezért fázunk meg ilyenkor könnyen.

A hidegérzetet nagyban befolyásolja a testmozgás is. Azonban nem szabad túlzásba vinni, hiszen ekkor izzadni kezdünk, és ezzel lehűtjük testünket.

Címlapról ajánljuk
Ondré Péter: a minőségi hal egyáltalán nem olyan elérhetetlenül drága, mint ahogy sokan mondják

Ondré Péter: a minőségi hal egyáltalán nem olyan elérhetetlenül drága, mint ahogy sokan mondják

Az Agrármarketing Centrum ügyvezetője az InfoRádióban arról beszélt, hogy bár most már több halat esznek a magyarok, a fogyasztás még mindig rendkívül alacsony, és az egész éves fogyasztás harmada az advent időszakra korlátozódik. Pedig EU-s szinten két halfajta tenyésztésében és feldolgozásában is élen járunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.15. hétfő, 18:00
Mészáros Andor
az Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK Történeti Intézetének docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2025. december 13. 20:29
×
×
×
×