eur:
392.54
usd:
354.71
bux:
72776.59
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka
Bemutatják az új, nyolcadik generációs Volkswagen Golfot Wolfsburgban 2019. október 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/David Hecker

Aggasztó a helyzet a kulcs nélküli autók esetében

Szinte valamennyi Keyless-Go rendszerű gépjárművet könnyűszerrel meglovasítják a tolvajok, de azért vannak kivételek is.

A drágább, jobban felszerelt autókhoz ma már ingyen szokott járni, az elérhető árú modellekhez pedig általában felár ellenében lehet úgynevezett Keyless-Go funkciót rendelni. Ennek lényege, hogy a digitális kulcsot nem kell kivenni a zsebünkből, és a kocsi közelébe lépve magától kinyílik az ajtó zárja, az autóban helyet foglalva pedig elegendő rányomni a start gombra, és máris beindul a motor.

Üröm az örömben, hogy

az autótolvajok némi hackertechnikát bevetve relatíve könnyen kijátszhatják a kulcs nélkül nyitható/indítható autók biztonsági rendszerét.

A német autóklub, az ADAC a közelmúltban mintegy 360 különböző keyless funkciós járművet vizsgált meg, és kiderült, hogy ebből a legtöbb teljesen védtelen a rosszindulatú támadások ellen – írja a Hvg.hu.

Az ADAC tesztjei szerint egészen a közelmúltig csak a Jaguar I-Pace-ek és E-Pace-ek, az új Land Rover Discoveryk, illetve az új Range Roverek tulajdonosai érezhették teljes biztonságban az autójukat, azokat ugyanis a legmodernebb UWB (Ultra Wide Band) technológiával vértezték fel.

A közelmúltban azonban a kompakt kategóriában

a 8-as Volkswagen Golf is UWB technolóiájú KeyLess-Go rendszert kapott,

így védett az ilyen jellegű lopások ellen. Ezen kívül pedig az Audi A5 40 g-tront sem könnyű az illetéktelenek számára kinyitni és beindítani.

Amíg a gyártók nem lépnek, addig az autósok annyit tehetnek, hogy megpróbálják kikapcsolni a Keyless-Go funkciót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Megvan az ítélet a Quaestor-botrányban: 13 évet kapott Tarsoly Csaba

Megvan az ítélet a Quaestor-botrányban: 13 évet kapott Tarsoly Csaba

Megszületett az ítélet a 2016 óta húzódó Quaestor-ügyben, a cég a 2015-ös brókerbotrányok egyik kulcsszereplője volt. A Fővárosi Főügyészség a Quaestor cégcsoport tulajdonosát és vezetőjét, Tarsoly Csabát és tíz társát különösen jelentős kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények elkövetésével vádolta meg, öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást rótt a 11 vádlott terhére. Tarsoly 13 évet kapott,  korábban közel 33 ezer károsult kapott 100 milliárd forint nagyságrendű kártalanítást az ügyben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×