eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Német szurkolók a női labdarúgó-világbajnokság harmadik fordulójában, a B csoportban játszott Dél-afrikai Köztársaság - Németország mérkőzésen a franciaországi Montpellier-ben 2019. június 17-én.
Nyitókép: Német szurkolók a női labdarúgó-világbajnokságon játszott Dél-afrikai Köztársaság - Németország mérkőzésen a franciaországi Montpellier-ben 2019. június 17-én. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Napszemüvegek tesztje - így kerülheti el silány termék vásárlását

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált laboratóriuma húsz felnőtt és gyermek napszemüveg fényáteresztését vizsgálta. Két terméket kivontak a forgalomból.

A nyári szezon fontos kiegészítője a napszemüveg, amelynek védőrétege a napsugárzás zavaró hatásának csökkentésével, az ultraibolya sugárzás elnyelésével, visszaverésével biztosítja a szem védelmét.

A megfelelő termék kiválasztására a szemre káros napsugárzás kiszűrése érdekében nagy gondot kell fordítani.

A napszemüvegeket a gyártók 0-tól 4-ig öt kategóriába sorolják be aszerint, hogy gyenge vagy erős napsugárzás elleni védelemre ajánlják azokat. A kategóriajelöléseket a napszemüvegen vagy a címkén kell feltüntetni.

Az ITM akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában 16 felnőtt és 4 gyermek napszemüveg esett át részletes fényáteresztési vizsgálaton. Kedvező eredmény, hogy mindegyik napszemüveg UV-szűrése megfelelt az egyes kategóriákhoz előírt értéknek - olvasható a minisztérium honlapján.

A vizsgált felnőtt napszemüvegek közül kettőnél fordult elő, hogy azokat a gyártók 3-as kategóriába sorolták, azonban a laboratóriumi mérések alapján valójában a 4-es kategóriába tartoznak. A fogyasztóvédelmi hatóság levette a polcokról termékeket, amelyek erősebb mértékben védenek ugyan a napsugárzás ellen, de már annyira sötétítettek, hogy gépjárművezetéshez nem használhatóak biztonságosan, és erről előzetesen tájékoztatni kell a vásárlót.

Az ellenőrzési tapasztalatok szerint a gyártók a napszemüvegek többségén elhelyezik a teljes UV védelem feliratot, függetlenül attól, hogy melyik kategóriába sorolták be a terméket.

Ilyen jelölés esetén a laboratórium szigorúbb ellenőrzés alá veszi a napszemüveget az UV-áteresztés szempontjából, hiszen a vásárlók joggal várják el a feliratnak való megfelelést.

Ennek a szempontnak egy 1-es kategóriába sorolt napszemüveg nem felelt meg, a fogyasztóvédelmi hatóság elrendelte a megtévesztő tájékoztatás eltávolítását.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: „A laborvizsgálat egyik legfontosabb eredménye, hogy még az alacsonyabb árkategóriába tartozó napszemüvegek is megfeleltek a kategóriájukban előírt UV-szűrésnek. A fogyasztóvédelem továbbra is folyamatos ellenőrzésekkel, rendszeres jelenléttel szolgálja a vásárlók biztonságát, és támogatja a tisztességes piaci magatartást.”

A tesztet itt olvashatja el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×