eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Szürke darvak (Grus grus) az észak-izraeli Agamon Hula-tavon 2018. december 7-én. A kiemelkedő természetvédelmi jelentőségű madárrezervátumot költözőmadarak százezrei látogatják évente kétszer az európai és az afrikai kontinensek közötti vonulásuk során, és egy részük a tónál telel.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Valami egészen rendkívüli történik Magyarországon a levegőben

Tavasszal a hormonok hajtják, űzik a vonuló darvakat, akik szinte átszáguldanak Magyarországon, ha az időjárás nem parancsolja földre őket, le sem szállnak nálunk.

Ezek a madarak Észak-Afrikából tartanak az észak-európai, kisebb részben akár ázsiai területekre. Magyarország északi határától néhány száz kilométerre - Lengyelország térségében, a balti területeken, Oroszország nyugati részén, illetve Skandináviában - már stabil fészkelőhelyei vannak a darvaknak - mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

A szakember elmondta,

óriási az eltérés az a különbség a tavaszi és az őszi vonulás között.

Ősszel a madarakat nem hajtja semmi. Mögöttük van egy nagyon kemény nyári költési időszak, a szülők elfáradtak a fiókanevelésben, a fiókáknak pedig még nagyon sokat kell tanulniuk, erősödniük. Ilyenkor még fél évük van a következő költési időszakig a madaraknak, ezért az őszi vonulás lassú.

Tavaly ősszel például mintegy 160 ezer szürke daru pihent meg Magyarországon.

Ehhez képest a tavasszal, amikor a hormonok elszabadulnak a madarakban, a vonulás egy-két nap alatt lezajlik. Ez azt jelenti, hogy a tavaszi vonuláskor Magyarországon a legtöbb daru nem is áll meg, csak akkor, ha az időjárás a földre kényszeríti. Ha azonban a körülmények kedvezőek, ezek a madarak tavasszal csak átrepülnek Magyarország felett. Ilyenkor egy-két héten keresztül naponta néhány alkalommal lehet látni átvonuló darvakat, a hangjukat akár éjszaka is lehet hallani.

Nincs olyan ragadozómadár, amely ezeknek a nagy termetű madaraknak a létszámát rendszeresen, állományszinten csökkentené.

A darvak esetében általában néhány száz madár vonul egy csoportban. Azért láthatóak nagy mennyiségben ősszel például a Hortobágynál, mert ez egy vonulási csomópont, ugyanúgy, mint a fehér gólyáknál Isztambul térségében a Boszporusz, ahol naponta több tízezer fehér gólyával és ragadozómadárral lehet találkozni.

A szakember arról is beszélt, hogy a fiatal példányok a gólyáknál is arra törekednek, hogy idősebbekkel vonuljanak, a darvaknál pedig ősszel a családok, vagyis a szülők az abban az évben született fiókákkal vonulnak együtt egészen Észak-Afrikáig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

A 2005-ös indulást követően 2006-ban másodszor került sor a Portfolio ingatlankonferenciájának, a Property Investment Forumnak a megrendezésére. Visszatekintő cikksorozatunk mostani részében a 2006-os ingatlanpiaci történésekkel foglalkozunk, kiemelten a ma már mindenki által jól ismert budapesti óriásprojekt, a Corvin Sétány indulásával, az irodapiac kihívásaival és azzal, hogy milyen folyamatok okoztak egyre nagyobb bizonytalanságot a nemzetközi piacokon. Nézzük, mi történt a 2006-os Property Investment Forumon és a hazai ingatlanpiacon!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×