Idén 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, a rendezvényt változatos programok kísérték egész héten át.
Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg majdani férjével,
Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, aki később az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanúja lett.
Emlékére 2003 óta minden évben átadják az őt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot egy olyan embernek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért, szellemi életéért.
Anna-bálokat nemcsak Füreden rendeztek, hanem más fürdőhelyeken is, de az Anna-naphoz közel eső szombaton megtartott balatonfüredi táncvigalmak voltak a leghíresebbek.
A 19. században a füredi bálokat kedvelték igazán az arisztokraták, a résztvevők nemzeti öntudata az öltözködésben, a zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott.
1861-ben választottak először bálkirálynőt, akit 1862 óta aranyalmával jutalmaznak.
Az egykoron neves személyiségeket - Széchenyi Istvánt, Wesselényi Miklóst, Kossuth Lajost, Vörösmarty Mihályt, Jókai Mórt, Blaha Lujzát - is vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, számos balatoni településen (Balatonalmádi, Csopak, Tihany, Siófok, Zamárdi, Balatonföldvár) tartottak Anna-bált a füredi mintájára, de Füreden nem.
A balatonfüredi rendezvény reneszánsza 1954-ben kezdődött, a színhely ekkor a Balaton Étterem volt. A bálokat ezt követően már minden évben megtartották, és az elődök iránti tiszteletből úgy számozzák őket, mintha sohasem szüneteltek volna.
1957 óta a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel ad otthont a bálnak, és azóta választják meg minden évben az Anna-bál szépét is.
A bál előtti pénteken rendezik meg a hagyományos balatoni szívhalászatot. A legenda szerint az lesz a lányok jövendőbelije - legalábbis báli kísérője -, akinek a neve a Balatonból általuk kihalászott, fából faragott szíven áll.
A szokást Krúdy Gyula Balatoni szívhalászat című novellája nyomán keltik életre.
A báli menet szombaton a Vaszary-villa kertjéből indul, ahol a bálon részt vevő hölgyek nyakába akasztják a sorszámozott porcelánszíveket, amelyeket a bál főtámogatója, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. készít.
Idén Erzsébet királyné, Sissi kedvenc virágait idéző ibolya lila színben tündökölnek. A bál nyitótánca hagyományosan a díszpalotás, amelyet a Magyar Állami Operaház balettművészei mutatnak be.
1962 óta felcsendülnek az Anna-báli keringő - Huszka Jenő utolsó szerzeménye - dallamai is. A hölgyek közül a báli közönség szavazza meg a tizenöt legszebbet, közülük pedig szakmai zsűri választja ki az Anna-bál szépét és két udvarhölgyét.
A bálkirálynő jutalma az Erisz-alma mellett egy Viktória-mintás herendi váza, két udvarhölgyéé pedig egy-egy herendi váza Rothschild- és Apponyi-díszítéssel.
A bál napján hagyományosan az előző évi bálkirálynő hajt végig hintón a városon,
a bált követő vasárnap délelőtt pedig az Anna-bál legszebb hölgye és kísérői díszes hintón, lovas huszárok kíséretében indulnak sétakocsikázásra.
Az Anna-bált évek óta színes programok kísérik: az Operafüred keretében a Magyar Állami Operaház művészei adtak szabadtéri koncertet a Gyógy téren, idén Puccini és kortársai szerzeményeivel léptek fel. Pénteken az Operaház zenekara adott koncertet, szombaton pedig a balettkar lépett színpadra.
Vasárnap este mutatják be a Puccini: Bohémélet című operafilmet. Az ország legkiválóbb virtuózainak részvételével ezen a héten is megrendezték a gálaműsorral egybekötött prímásversenyt.
A bálon Roby Lakatos és a Mendelssohn kamarazenekar ad koncertet.
Az esti menüt a Veol.hu beszámolója szerint a segítőkkel együtt húsz szakács készítette, hogy a báli asztalon kifogástalan ízben és látványban tudják a vendégek elé tenni herendi porcelán tányérokon az ünnepi ételeket.
Előételek:
-sóban érlelt, citrusos kecsege kacsamájjal, pácolt gyömbérrel, uborkazselével, kaviárral, illetve mentás őszibarack-krémleves mandulás ropogóssal.
Főétel:
-borjúfilé jeruzsálemi articsókával, kardamomos napraforgókrémmel, glasszírozott zöldségekkel.
Mindezek mellett kínálnak konfitált galambcombot mellével, árpagyöngy rizottóval és karamellizált gyöngyhagymával.
A desszert is különlegesnek ígérkezik, ami lime-os joghurtszeletből, erdei és nyári gyümölcsökből, makarónvariációkból áll.
A portálnak a bál főszervezője, Cserép László elmondta, hogy idén több kivetítőt is elhelyeznek az Anna Grand Hotel parkjában, ahol a vendégek séta vagy pezsgőzés közben is követhessék az eseményeket. Szintén újdonság, hogy a Gyógy téren különleges koreográfiára lovas, táncos bemutatót láthatnak a vendégek és a nézelődők.