eur:
394.63
usd:
364.28
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
Nyitókép: Pixabay

Megvizsgálták az eperjégkrémeket - itt a lista

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 13 gyümölcs (eper) jégkrémet tesztelt a termékcímke alapján. Vizsgálták a termékek gyümölcs- és cukortartalmát, valamint, hogy tartalmaznak-e aromát és egyéb adalékanyagot.

Összesen 13 gyümölcs vagy gyümölcsös jégkrém adatait dolgozták fel. Olyan termékeket vásároltak szupermarketben vagy néztek meg a gyártói oldalon, amelyek nevük vagy a csomagoláson lévő kép alapján azt a látszatot keltik a fogyasztóban, hogy gyümölcs tartalmú terméket vesznek. Amelyik márkánál nem találtak csak epres terméket, ott csokis/vaníliás és gyümölcsös kombinációjú vegyes jégkrémet vettek.

A termékeket több szempont alapján értékelték. Pontozták a termékek gyümölcstartalmát és cukortartalmát. Aromák és stabilizátorok jelenlétét is vizsgálták, habár egyik sem jelent nagyobb egészségügyi kockázatot, de jelenlétük és esetleg hiányuk a termék minőségére utal.

A jégkrémekkel kapcsolatos előírásokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza. Az előírások alapján

  • csak a legalább 15%-ban gyümölcsöt tartalmazó jégkrémet lehet gyümölcsjégkrémnek nevezni.
  • Az ennél kisebb gyümölcstartalmú jégkrémet csak gyümölcsös jégkrémnek nevezhetik.
  • Azt a terméket, amelyiknél csak aroma adja a gyümölcsízt, „gyümölcs ízű” jégkrémnek kell nevezni.

A legmagasabb pontértéket (17p) a Haagen dazs Epres jégkrém kapta, mivel az egyik legmagasabb gyümölcstartalmú termék volt, 21% eperrel, viszonylag alacsony cukortartalommal és adalékanyagok nélkül. 16 ponttal szorosan mögötte az Unilever terméke a Carte d'Or Classic Eper valamint 15 ponttal a Grycan Eper jégkrém. 23-24%-os gyümölcstartalmukkal győztek, de pontot is veszítettek mesterséges aroma ill. potenciális allergizáló adalékanyag miatt.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztlistájának végén 3 illetve 4 ponttal az Unilevertől a Viennetta Vanília jégkrém és eper ízű jégkrém, valamint a Lidl saját márkás terméke a Ballino Vaníliás, eper ízű, csokoládés jégkrém végzett. Azért veszítettek pontot, mert egyáltalán nem tartalmaznak gyümölcsöt csak aromát, viszont annál több cukrot ill. sok nem kívánatos adalékanyag van bennük.

A teszt részletes eredményei itt olvashatók.

Címlapról ajánljuk

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Ütik az OTP-t a kormány új bejelentésére

Ütik az OTP-t a kormány új bejelentésére

Jelentősen alulteljesítő ma az egyébként vegyes európai hangulatban a magyar tőzsde, miután a kormányinfón ma bejelentették, hogy új különadókat vezet be a kormány. A bankszektorban nem változik a bankadó mértéke, de megemelik a tranzakciós illetéket és "devizaváltási illeték" néven egy teljesen új adót is kivetnek. "Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadó – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökken" - derült ki a mai kormányinfón. A bejelentések hatására nem meglepő módon esik az OTP és a Mol árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×