eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán
Ónos eső utáni jég egy személygépkocsi szélvédőjén Budapesten 2017. január 31-én. Ónos eső veszélye miatt másodfokú (narancssárga) figyelmeztetést adtak ki Budapestre és Pest megyére, valamint Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Baranya és Veszprém megye területére. Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés ónos eső veszélye miatt.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Itt a rémálom: már zuhog az ónos eső

Egyre több helyről jelentik, hogy az egész napos esőt felváltotta a havazás, sőt északkeleten az ónos vagy fagyott eső.

A 2013. március 15-i nagy hóvihar megismétlődésének veszélyére hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat, és egyre több helyen vált az eső veszélyesebb csapadékra. Az Időkép tudósítása szerint Kelet-Magyarországon sok helyen fagyott vagy ónos eső hullik, míg nyugaton és az Északi középhegységben már havazik, sőt a Kékesről már olyan videó is megjelent, ahol hófúvás pusztít.

Jelenleg több tucat járásra narancssárga riasztás van érvényben, és az éjszaka folyamán még rosszabbá válhat az időjárási helyzet Magyarországon.

Az OMSZ riasztása szerint további jelentős csapadékra kell számítani. A várható mennyiség általában 5-15 mm, a Dunántúl déli felén pedig 15-25 mm hullhat területi átlagban. Az éjszaka első felében délkeleten néhol zivatar is kialakulhat.

Éjjel egyre nagyobb területen havazásba vált a csapadék. Vasárnap reggelig a legtöbb helyen összefüggő hótakaró alakul ki. Ennek vastagsága egy délnyugati-északkeleti tengely mentén, nagyjából a Nagykanizsa-Miskolc városok közti széles sávban lehet a legnagyobb, akár 10-15 cm körüli, míg a Dunántúl északi felén 5-15 cm a legvalószínűbb. Elsősorban Borsodban és Szabolcs nyugati felén 20 cm-t meghaladó hó is hullhat. Az előbb említett sávtól délkelet felé haladva gyorsan csökken a várható hó mennyisége, Békés megye és környéke esetleg ki is maradhat a havazásból.

Hófúvásra általában az ország északkeleti felén és a Nyugat-Dunántúlon készüljünk. Erős hófúvásra vasárnap reggelig az Északi-középhegységben és annak előterében, kiemelten a Hernád és a Bodrog völgyében, az Alföld északi felén, és néhol a Nyugat-Dunántúlon is számíthatunk. Ezeken a részeken viharos (60-85 km/h, kis területen akár efeletti) széllökések valószínűek. A havazás által kevésbé érintett Dél-Alföldön is előfordulhatnak helyenként 70 km/h körüli széllökések északkeleti irányból, ennek a régiónak az északi, északnyugati felén várható estétől hófúvás.

Elsősorban az ország délkeleti, keleti megyéiben az eső nem csak havazásba, hanem részben ónos és fagyott esőbe mehet át, és viszonylag rövid idő alatt több milliméteres jégbevonat képződhet a tereptárgyakon. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×