eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
alváshiány
Nyitókép: pexels.com

Így szabadíthatjuk ki magunkat az alváshiány rabságából

A hosszú hétvége jó alkalom a pihenésre és hogy kialudjuk magunkat, sok függ azonban belső és külső tényezőktől is, például, ha a szomszéd nem ilyenkor kezdi a lakásfelújítást vagy tart házibulit. Vida Zsuzsannát, a Jóalvás Központ neurológus főorvosát kérdeztük.

Az alváshiány fáradtsághoz, kimerültséghez vezethet - mondta az InfoRádió kérdésére a szomnológus az Alvás Világnapja alkamából. Magyarország 2009-ben csatlakozott az Alvásdiagnosztikai és Terápiás Világszövetség kezdeményezéséhez. A szakember elmondta: alváshiány esetén súlyos aluszékonyság, fáradtság gyötörhet minket, kevésbé tudunk koncentrálni, ingerlékenyebbek lehetünk, megnő a reakcióidőnk.

Ez koffein - kóla, vagy kávé - fogyasztásával például javítható, de

ha rendszeres a kevés vagy rossz minőségű alvás, az hosszútávon kevésbé korrigálható fáradtságot eredményez.

Vida Zsuzsanna kiemelte, hogy a fronthatások is befolyásolják az alvásunkat. Az erre érzékenyek ilyenkor rosszabbul alszanak, ráadásul egyéb betegségek is rosszabbra fordulnak. Gyakoribbak a migrénes, epilepsziás rohamok, a mozgásszervi problémák is fokozódnak. Mindezeken túl például Hold állása és számtalan egyéb környezeti tényező is befolyásolja az alvást.

Ezek alól a hatások alól nem tudjuk kivonni magunkat, de javíthatunk a helyzeten

a megfelelő alvási körülményekkel, az elalvásra való felkészüléssel, vagyis a megfelelő hőmérséklet, fekvőhely, fényhatás kialakításával - mondta Vida Zsuzsanna

A szakember hangsúlyozta: rá kell hangolódni az alvásra, ehhez időt kell hagyni a szervezetnek, abba kell hagyni a munkát, el kell felejteni a mindennapi problémákat, valamint el kell tudni lazulni, amihez érdemes valahogyan relaxálni. Ha nem szükséges, nem kell azonnal gyógyszert bevenni, de hatásos lehet bizonyos gyógynövények használata.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×