eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pexels

Kiderült, melyik ország lakói a legboldogabbak

Finnország a legboldogabb ország a világon az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának (SDSN) megbízásából a világ 156 országának boldogsági szintjéről készített 2018-as világjelentés (WHR) szerint. Magyarország a 69. helyen áll a listán. A világ legboldogtalanabb országa Burundi.

A jelentést szerdán hozták nyilvánosságra egy eseményen a Vatikánvárosban található Társadalomtudományok Pápai Akadémiáján.

A WHR 2015 és 2017 közötti adatokat felhasználva 156 országot rangsorolt lakosainak "boldogságát" tekintve, amelyet egyebek között olyan életminőség-mutatók mentén vizsgált, mint

  • az egy főre jutó bruttó hazai össztermék (GDP),
  • a szociális támogatások,
  • az egészségben eltöltött várható élettartam,
  • a társadalmi szabadság,
  • a nagylelkűség és
  • a korrupció hiányának mértéke.

A 170 oldalas jelentés egyik fejezete olyan egészségügyi problémákkal foglalkozik, mint az elhízás, a depresszió és az - Egyesült Államokat különösen sújtó - opiátválság. A WHR szerint e három probléma előfordulásának gyakorisága gyorsabban nőtt az Egyesült Államokban, mint a legtöbb országban.

A kemény, durva telekkel mit sem törődő finnek azt mondták, hogy a legjobb dolgok közé országukban a természethez, a biztonsághoz, a gyermekgondozáshoz, a jó iskolákhoz és az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés tartozik.

Finnország tavalyi ötödik helyéről ugrott a lista elejére, megelőzve Norvégiát, amely idén a második lett. Utána a szintén korábbi listavezető Dánia áll, amelyet Izland, Svájc, Hollandia, Kanada, Új-Zéland, Svédország és Ausztrália követ az első tíz helyezett között.

A 2012 óta minden évben megjelenő jelentés az idén először vizsgálta 117 ország bevándorlóinak boldogságát is, eszerint a "migránsok" is Finnországban a legboldogabbak. "A legfigyelemreméltóbb a jelentésben a szembetűnő összhang a bevándorlók és a helyiek boldogsága között" - mondta John Helliwell, a kanadai British Columbia-i Egyetem professzora, a tanulmány társszerkesztője.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×