eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Videó: drón segített a bajba jutott fürdőzőknek

Két fürdőzőt mentettek ki egy ausztrál strand vízéből csütörtökön a világon elsőként drón segítségével, amely a hatóságok szerint tökéletesen alkalmas a tengeri életmentésre.

A Brisbane-től délre lévő, szörfösök körében népszerű Lennox Head strandon vízi mentők éppen drónos gyakorlatra készültek, amikor valamelyikük észrevette, hogy két férfi a biztonsági bójákon túl, egy nagy hullám tetején bajba került - olvasható a közleményben.

A vízi mentők elindították feléjük a drónt, ami összehajtott mentőcsónakot dobott a vízbe. A kapszula a tengeren "kinyílt", a két férfi meg tudott benne kapaszkodni és a partra úszott.

"Soha nem használtak még vízen úszó eszközzel felszerelt drónt, hogy fürdőzőket mentsenek vele" - mondta John Barilaro, Új-Dél Wales kormányfő-helyettese.

A mentés csak 70 másodpercig tartott. A két úszónak a kimerültségen túl semmi baja sem lett.

Barilaro elmondta, hogy a kormány decemberben 430 ezer ausztrál dollárt (86,5 millió forint) fektetett a drónos mentés fejlesztésébe.

Ausztrália mintegy 24 millió lakosának többsége tengerpart közelében él. Tavaly június 30-ig egy év alatt 291-en fulladtak vízbe, ami növekedés az előző évhez képest, ám az egy főre eső vízbe fulladások száma csökkent.

Címlapról ajánljuk
Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Reggel nyolc órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek és megkezdődtek a parlamenti választások két németországi tartományban, Szászországban és Türingiában. Noha az egykori NDK-hoz tartozott keletnémet tartományokban helyi választásokról van szó, általános vélekedés szerint azok kimenetele hosszabb távon átrajzolhatja nemcsak Németország, de Európa politikai térképét is. Ebből kiindulva meghatározó a hagyományos pártok, illetve a velük szembenálló radikális jobb-, illetve baloldali pártok szereplése.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Orosz kémpara miatt nő a szakadék Magyarország és az EU-tagállamok között

Orosz kémpara miatt nő a szakadék Magyarország és az EU-tagállamok között

Bőven lett volna téma az Európai Unió külüminiszterei találkozóján, de megint Magyarország került a főszerepbe, ami tovább mélyítette a szakadékot a kormány és a többi EU-tagállam között. A fegyverszállítások és Ukrajna támogatása kapcsán megint kiéleződött a feszültség, és ismét napirendre került az oroszok számára megnyitott, kibővített jogkörrel bíró Nemzeti Kártya nevű tartózkodási engedély ügye. A konfliktus elmélyülése még inkább aláássa a magyar EU-elnökség mozgásterét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×