eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Megvan, mennyi az ideális munkaidő

Megvan, mennyi az ideális munkaidő

Felmérések szerint a hosszú, nyolcórás munkanapok nem vezetnek jó minőségű munkához. A heti és különösen a napi munkaórák csökkentése a teljesítménynövekedés mellett az alkalmazottak jobb életminőségét, kiegyensúlyozottságát eredményezte - olvasható az Euronews cikkében.

Egy nyolcórás munkanap alatt az átlag munkavállaló még három órát sem dolgozik.  Pontosan 2 óra 53 percet. A maradék időben az emberek híreket olvasnak, a Facebookon és más közösségi oldalakon szörfölnek, esznek, munkához nem kapcsolódó témákról fecsegnek a kollégáikkal, cigiszünetet tartanak, és új állások után kutatnak – valószínűleg azért, hogy ott ugyanezeket tegyék –. Ezt állítja egy 2016-ban készült, 1989 brit munkavállaló bevonásával készített felmérés – írja a Business Insiderre hivatkozva az Euronews.

A kutatás legfőbb megállapítása az volt, hogy a hosszú munkanapok nem vezetnek jó minőségű munkához. Egyes kutatások szerint az emberek általában 20 percet tudnak erősen koncentrálni egy dologra, más kutatások szerint 10 másodperc az átlag. Így a nap vége felé a teljesítmény a nullával egyenlő – vagy még annál is rosszabb – állítja K. Anders Ericsson, munkapszichológus.

32 órás munkahét

A felmérés szerint az is igaz, hogy a szabad munkabeosztás és az időnkénti elkalandozás a jobban segíti a feladatok teljesítését. Azok az emberek, akikből munkáltatóik "az utolsó cseppet is ki akarják facsarni" több mint valószínűleg rossz munkahelyi szokásokat vesznek fel, amelyek aztán az igazán produktív óráikat is tönkreteszik a szakértő szerint. Ha például délután több órán át facebookozunk, mert már nem tudunk koncentrálni, egy idő után nem fogjuk rosszul érezni magukat azért sem, ha munkába érkezve azonnal bejelentkezünk a közösségi oldalra. Ez viszont azt eredményezi, hogy a termékeny, reggeli óráinkat is elviszi a munka helyetti szörfölgetés.

Megvan, mennyi az ideális munkaidő

Sok cég csökkenti a munkaidőt, de úgy, hogy a munkahetet rövidítik: az alkalmazottaknak négy napig kell dolgozniuk, így három marad pihenésre. Egy, a lapban idézett cég vezetője szerint a 32 órás munkahét 2006-os bevezetése óta a dolgozók boldogabbak és sokkal produktívabbak. Úgy fogalmazott: az embereket heti 40 óra munkára kényszeríteni szinte embertelen.

A kutatások szerint az  ideális az lenne, ha a hét öt napján, napi hat órát dolgoznánk.

Svédországban egy 2015 és 2017 között készített kormányzati tanulmány bizonyította, hogy ha hat órát dolgoznak az emberek, a munkájukat is nagyobb kedvvel végzik, kevésbé érzik stresszesnek magukat. Az egyetlen hátulütő, hogy a kieső munkaidőre új embereket kell felvenni, ami növeli a költségeket.

Van, ahol kipróbálták

A világ egyik legnagyobb vállalata, az Amazon már egy éve teszteli a rövidebb munkanapokat-munkaheteket. 2016 szeptemberében kiválasztott alkalmazottak hétfőtől csütörtökig dolgoztak, fizetésük pedig a korábbihoz képest 75 százalékosra csökkent – cserébe viszont több volt a szabadidejük, és minden természetbeni juttatást megkaptak. A vállalat azonban még nem hozta nyilvánosságra, hogy érintette mindez a kiválasztott dolgozók teljesítményét vagy életminőségét. De a munkapszichológusok szerint is kevésbé stresszesek és sokkal frissebbek azok, akik így dolgoznak, és a csökkentett munkaidőnek hosszú távon teljesítménynövelő hatása is lehet - írja az Euronews.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×