eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyugat-Európánál is divatosabb nálunk a dohányzás

Nyugat-Európánál is divatosabb nálunk a dohányzás

Évente 1,7 millió gyerek hal meg a környezetszennyezés, a passzív dohányzás és a rossz higiénés viszonyok miatt egy nemzetközi felmérés szerint. Magyarországon a 12 évesek több mint 4 százaléka cigarettázik, a 18-20 évesek 30-40 százaléka pedig aktív dohányos. A Magyar Kardiológiai Társaság főtitkára a megelőzésre hívta fel a figyelmet, mivel a fiatalkori rászokás jelentősen megnöveli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Nyilván ahány dohányos család van, annyi gyereket érint a passzív dohányzás. Sajnos nem ritka, sőt, egyre gyakoribb már kisgyerek és gyerekkorban a krónikus légúti betegségek megjelenése, azt asztma vagy asztmaszerű betegségek megléte és súlyosbodása – figyelmeztetett Becker Dávid.

Hosszabb távon pedig minden olyan mellékhatás, ami a dohányzásnak egyébként is mellékhatása, megjelenhet. Ilyen a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a daganatos betegségek megjelenésében is szerepe lehet a passzívdohányzás – folytatta a főtitkár.

Hozzátette, hogy a passzív dohányzás mellett az aktív dohányzás is veszélyezteti a gyerekeket.

Elmondta, hogy

már a 12 évesek 4-5 százaléka dohányzik, és ők nemcsak egyszer kipróbálták azt.

A 14-15 éves korosztályban pedig már 20 százalék körül van ez az arány, amit a főtitkár döbbenetesen magas aránynak tart.

„Ez az arány 18-20 éves korig folyamatosan nő. Van olyan korosztály, ahol a 30-40 százalékot is eléri a dohányzók aránya. Jó pár év után kezd csak el csökkenni a dohányzók aránya” - mondta Becker Dávid.

Nyugat-Európánál is divatosabb nálunk a dohányzás

Közölte: az a tendencia, hogy a 18-20 éves korosztály körében relatíve gyakori a dohányzás, Európa-szerte megfigyelhető, bár sok országban már jelentős mértékben csökken. Míg Nyugat-Európában aránylag hamar abbahagyják a fiatalok a dohányzást, addig Magyarországon magas marad ez az arány.

„Ráadásul hiába mondjuk, hogy a dohányosok körében várható élettartam, életkilátás akár 8-10 évvel is rövidebb lehet, ez a 18-20 évest még nem nagyon érdekli,

mert számára még annyira elképzelhetetlenül távolinak tűnik az. De amikor majd 40-50 éves lesz, és szembesül a dohányzás súlyos következményeivel, akkor már adott esetben késő” - fogalmazott a Magyar Kardiológiai Társaság főtitkára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×