eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Hihetetlen összeget hagyunk a mozikban

Rekordösszeget, 38,6 milliárd dollárt (több mint 11 ezer milliárd forintot) ért el tavaly a globális mozibevétel: az amerikai jegybevételek nőttek, de a nemzetközi jegyeladások stagnáltak - közölte az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA).

2015-höz képest

tavaly 5 százalékkal nőttek a globális mozijegybevételek.

Kínában, a világ második legnagyobb mozis piacán ugyanakkor 3 százalékkal csökkentek a bevételek, és 6,6 milliárd dollárnál (1891 milliárd forintnál) állapodtak meg 2016-ban.

Az észak-amerikai jegyeladások viszont rekordszintre jutottak, és 11,4 milliárd dollárra (3267 milliárd forint)rúgtak tavaly, bár a 300 millió dolláros növekedés főleg a jegyárak emelkedésének volt köszönhető.

Az MPAA szerint az észak-amerikaiak 11 százaléka rendszeresen jár moziba, havonta legalább egyszer. Ez a kör vásárolta meg tavaly az eladott jegyek 48 százalékát.

Az Egyesült Államokban és Kanadában a lakosság 71 százaléka volt legalább egyszer moziban 2016-ban, ami ez előző évhez képest 2 százalékos emelkedést jelez.

A legnagyobb kasszasikerek között szerepelt

  • a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet,
  • a Szenilla nyomában című animációs film és
  • az Amerika kapitány: Polgárháború -

csupa Disney-produkció. Az MPAA jelentése arra is rámutatott, hogy a legnagyobb bevételű öt film közönségének többségét a nők alkották.

Chris Dodd, a mozis szövetség vezetője szerint az elérhető hatalmas filmválaszték miatt a közönség továbbra is szeret moziba járni, és számos jel mutat arra, hogy a szórakoztatóipar ezen ágazatában további növekedés várható.

A jelentés azt is megállapította, hogy a fiatal közönség aránya is nőtt, a legnagyobb mértékben a 18-24 éves korosztályban. Ez a korcsoport 2015-ben átlagosan 5,9-szer volt moziban, 2016-ban viszont már 6,5 alkalommal.

A háromdimenziós filmek iránti érdeklődés tovább csúszott lefelé, a térhatású filmek bevétele 8 százalékkal csökkent, és 1,6 milliárd dollárt (459 milliárd forintot) tett ki, holott 30 százalékkal több 3D-s filmet vetítettek a mozikban.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×