eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Műlábbal is teljes életet él egy macska - nézze meg!

Bionikus művégtagokat kapott egy macska Bulgáriában, a kontinentális Európában elsőként.

A Pooh nevű 10 hónapos fekete-fehér macska közlekedési balesetben veszítette el két hátsó végtagját. A szófiai központi állatorvosi klinikán olyan végtagpótló műtétet hajtottak végre rajta, amilyet eddig csak Nagy-Britanniában végeztek.

Vladiszlav Zlatinov állatorvos vezetésével titán lábakat implantáltak a testébe, az implantátumokhoz pedig olyan protéziseket erősítettek, amelyek egy cipőhöz hasonlóan cserélhetőek.

A végtagpótló műtétet tudományos folyóiratokban megjelent publikációk alapján végezték, a szükséges eszközöket pedig egyénileg fabrikálták, mivel ilyesmi nem kapható kereskedelmi forgalomban.

Pooh hat hétig "lábadozott", míg kipróbálhatta művégtagjait, most pedig a hozzászokás fázisában van.

Az amputált lábú macskán végzett műtét óta Zlatinov három másik állaton is hasonló beavatkozást hajtott végre, és továbbiak várnak a sorukra. Az állatorvos hosszú távú projektben gondolkodik, amelyben igyekszik finomítani a technológián.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×