eur:
415.45
usd:
403.11
bux:
79775.14
2025. január 5. vasárnap Simon

Interneten is követhetjük a magyarokat a Bocuse d'Or döntőjén

A döntős csapatok, köztük Széll Tamás és a magyar csapat piaci bevásárlásával vette kezdetét hétfőn a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny lyoni döntője, amelyet interneten is követhetnek a szurkolók és az érdeklődők.

A csapatok egy előzetes lista alapján tölthették meg a kosaraikat a piacon, ahol hihetetlen széles zöldségválasztékból válogathattak. A magyar csapat kosarába többek között kétfajta cékla, fokhagyma, burgonya, échalotte, sárgarépa és csicsóka került. A piacra évek óta a környékbeli őstermelők szállítják a zöldségeket. Több, mint 140 féle zöldség kapott helyet a polcokon, köztük számos, kimondottan az itteni régió kedvence - tájékoztatta a Magyar Bocuse d'Or Akadémia az MTI-t.

A nemzetközi szakácsversenyen a hétfő, szerda és péntek az előkészületek napja, a kedd, csütörtök és szombat pedig a versenyeké, amikor a 24 csapat időre főz. A kezdéstől öt óra elteltével kell tálalni egy vegán ételt, ezután 35 perccel egy húsételt - mondta el korábban Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, aki Magyarországot képviseli a 24 tagú zsűriben.

A versenyfogások egyik kötelező alapanyaga a különleges bresse-i csirke, de a magyar csapat versenyfogásaiban a nemzeti sajátosságok is feltűnnek. Többféle savanyítást is felhasználnak az ételek elkészítése során, az alapanyagok között pedig szerepel a tokaji bor és ecetek, a magyar erdei gombák és a dió, és a felhasznált tálak formaterve is visszaadja a magyar jelleget.

A lyoni világdöntőre kontinentális selejtezőkön át lehetett eljutni, Budapest adott otthont az európai finálénak, amelyet a magyar csapat megnyert. Széll Tamásék azóta meghatározott terv alapján intenzív tréningen vettek részt. A négyfős magyar csapat mellett 20-30 ember: designerek, szerkesztők, médiaszakemberek dolgoznak, felkészülésüket tanácsadóként segíti Rasmus Kofoed dán séf, a Bocuse d'Or történetének legsikeresebb versenyzője, aki bronz-, majd ezüst- és aranyszobrot nyert a nemzetközi szakácsversenyen, míg koppenhágai étterme, a Geranium idén a harmadik Michelin-csillagot is megkapta.

A döntőn kedden 9.50-kor kezdődik a magyar csapat főzése, 14.50-kor találják a vegán ételt, 15.25-kor a húsételt.

Aki nem tudott kiutazni, az interneten követheti az eseményeket, és a budapesti Hold utcai piacon szurkolói központot is létrehozott a Magyar Bocuse d'Or Akadémia.

Címlapról ajánljuk
Lukács Sándor: számomra a költészet teljesen egyenértékű a színészettel

Lukács Sándor: számomra a költészet teljesen egyenértékű a színészettel

Csak néhány hónapja jelent meg a Kossuth-díjas színművész tizedik verseskötete, de már a következő is majdnem kész van. A színész az InfoRádióban elmondta: a színészet anyagot teremt az íráshoz, és közben olyan érzéseket is megélhet, amelyeket másként nem tudna. Beszélt arról is, melyek voltak a legmeghatározóbb élményei az elmúlt több mint ötven évben a Vígszínház társulatának tagjaként.

Támadnak az ukránok Kurszknál

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette a támadást. A jelentés szerint csapataik vasárnap két ukrán ellentámadást vertek vissza.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.01.06. hétfő, 18:00
Csaba László
közgazdász, egyetemi tanár
Mindenki a bitcoinra figyel, pedig van egy befektetés, ami most sokkal izgalmasabb

Mindenki a bitcoinra figyel, pedig van egy befektetés, ami most sokkal izgalmasabb

A tavaly decemberben látott lefordulást követően nagyon izgalmasan indul az év a kriptóknál, ugyanis valósággal repülőrajtot vettek a legnépszerűbb coinok. Miközben azonban sok piaci szereplő arra összpontosít, hogy a tavalyi évben sikert sikerre halmozó bitcoin mikor töri át ismét a sokszor csak álomhatárként emlegetett 100 000 dolláros árfolyamszintet, addig több kisebb coinban is izgalmas befektetési lehetőség alakult ki. Ezek közül a lehetőségek közül mutatunk most előfizetőinknek egyet. Nézzük is meg, hogy melyik coinról van szó!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×