eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Ma van az év legdepressziósabb napja

Ma van az év legdepressziósabb napja

Január harmadik hetének hétfője a Blue Monday, azaz a szomorú hétfő, amelyet 2005-ben az év legdepressziósabb napjának találtak kutatók.

A Cardiff University kutatója, Cliff Arnall 2005-ben publikálta számítási módszerét, amellyel az jött ki, hogy a január harmadik hétfője az év legdepressziósabb napja. Eredetileg egy utazási iroda bízta meg azzal, hogy kalkulálja ki azt az időpontot, amikor az utasok leginkább fogékonyak arra, hogy a nyaralásaikat lefoglalják. Arnall pedig összeállított egy matematikai képletet, amelyben szerepel az időjárás, a karácsony óta eltelt idő, a motivációs szint, de még az újévi fogadalmak be nem tartásától számított idő is, és az eredmény erre a hétfőre mutatott.

A számítás nem teljesen tudományos, ezért például lelkisegély-szolgálatok gyakran támadják is az elnevezést, mondván, a depresszió nem időhöz kötött, a betegeken bármikor erőt vehet a letörtség. A Blue Monday azonban polgárjogot nyert, elsősorban az angol nyelvű területeken, és ma már nemcsak utazási irodák, hanem más cégek is használják kommunikációjukban.

Cliff Arnall most a The Telegraph-nak úgy nyilatkozott, hogy a mostani szomorú hétfő még szomorúbb, mert a Brexit és a Trump-időszak bizonytalanságai tovább rontanak az emberek hangulatán, és az olyan év eleji halálhírek, mint Carrie Fisheré vagy George Michaelé a halandóságra figyelmeztetnek mindenkit.

Mielőtt azonban bárki depresszióba esne, vigasztalásul: már nem sok van hátra a mai napból...

Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×