eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Új rehabilitációs program rákbetegeknek

Új állapotjavító, rehabilitációs programot indított 2016 első negyedévére a Rákbetegek Országos Szervezete (ROSZ), amely a betegségük aktív szakaszában lévő daganatos betegeknek segít a tünetmentesség elérésében - közölte a szervezet.

A mintegy háromszáz daganatos beteg számára indított program keretében dietetikusok, fizikoterapeuták, biotechnológusok, kineziológusok, diplomás ápolók és további számos szakember segít a betegeknek, emellett a szervezet egyhetes táborok indítását is tervezi a rászorulók számára - írták.

Közölték, Európán belül Magyarországon betegszenek és halnak meg a legtöbben daganatos betegségben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Bizottság legutóbbi körképe szerint. Az OECD-országok átlaga szerint évente ezer emberből ketten halnak meg daganatos megbetegedésben, Magyarországon azonban ezer lakosból hárman nem élik túl a betegséget, amely a 65 év alattiakat is erősen sújtja. Kiemelték: Magyarországon 100 ezer, 65 évesnél fiatalabb ember közül 120-an halnak meg rákban, míg a tizenöt régebbi uniós tagállamban feleannyian, ráadásul a tendencia Magyarországon - szemben Nyugat-Európával - növekvő. Az elmúlt 15 évben megduplázódott a tízezer lakosra jutó rosszindulatú daganatos megbetegedések száma, ezért körülbelül 300 ezer ember rákbeteg jelenleg Magyarországon.

A ROSZ közleményében idézte egy magyar biztosító kutatását, amely szerint minden második megkérdezett aggódik az egészségéért, és nem tartja kielégítőnek saját egészségi állapotát. Egészségügyi szakértők szerint ennek ellenére a magyarok nem járnak kellő számban rákszűrésekre, részben ezért lehet a daganatos megbetegedés népbetegség Magyarországon. Ezen kívül az elégtelen, gyakran elkésett terápia, a hibás betegutak, a stressz, a környezetszennyezés, a helytelen táplálkozás is szerepet játszik abban, hogy Magyarországon kimagasló arányban betegszenek és halnak meg az emberek rákban - fogalmaztak.

Rámutattak, a magyarok nincsenek felkészülve arra sem, hogyan küzdjenek meg a terápia és felépülés ideje alatt várható anyagi nehézségekkel, hiszen a gyógyulás még jelentős állami finanszírozás mellett is sok pénzbe kerül, miközben a betegség idején az érintett családok jövedelme csökken. Éppen ezért a megelőzés fontos része az anyagi felkészülés is - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×