Infostart.hu
eur:
390.26
usd:
331.05
bux:
110524.28
2025. december 23. kedd Viktória

Élelmiszer-adalékok, ahogy nagyanyáink szerették

A gyártók évtizedek óta tesznek adalékanyagot az élelmiszerekbe, ezek ellenőrzése az ötvenes-hatvanas években kezdődött - mondta az InfoRádiónak az Országos Élelmiszertudományi Intézet (OÉTI) munkatársa. A témában rendezett fórumon elhangzott az is, hogy a magyar termékek kémiai élelmiszer-biztonsága hozza az uniós átlagot.

Sohár Pálné emlékeztetett: az ember mindig kívánatosabbá akarta tenni az élelmiszereket, hogy szebb és jobb állagúak legyenek, és tovább lehessen azokat eltartani.

Csak éppen ezt sokszor túlzásba viszik, pedig nem csak káros adalékanyagokat nem szabad használni, a legális alkalmazással sem szabad becsapni a vásárlót - tette hozzá.

Az OÉTI Élelmiszeradalék és Kémiai Szennyezőanyag főosztályának vezetője kifejtette: amikor az adalékanyagok biztonságával elkezdtek foglalkozni az ötvenes évek végén, a hatvanas évek elején, még az volt a szabály, hogy az adalékot azzal az élelmiszerrel együtt kell állatkísérletnek alávetni, amellyel megeszik.

De ha az adalékanyagokkal kezelt hústermékhez eszem például egy zöldségkonzervet, akkor megint másmilyen adalékokkal vegyül. Az összes variációt biztosan nem lehet kipróbálni, ezért most az a szabály, hogy minden gyanús esetet ki kell vizsgálni - fejtette ki Sohár Pálné.

A szakember hozzáfűzte: nemrég tiltott be az Európai Unió olyan mesterséges színezéket, amelyet korábban engedélyezett, mert felmerült a gyanú, hogy ártalmasak lehetnek.

Az OÉTI főosztályvezetője kérdésre válaszolva elmondta: a magyar gyártók meggondolják az adalékanyagok használatát, hiszen azok nem olcsók, nem alkalmazzák azokat fölöslegesen.

Javuló helyzet

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója az InfoRádiónak arról beszélt, hogy a magyar termékek semmivel sem rosszabbak a kémiai élelmiszer-biztonság szempontjából az európai uniós átlagnál.

Szeitzné Szabó Mária szerint ugyanakkor szükség lenne arra, hogy egy speciális ellenőrző csoport vizsgálhassa az áruk adalékanyagait, hiszen a kémiai élelmiszer-biztonság piacképességi kérdés is.

A szakember kiemelte, hogy az utóbbi időszakban javult a helyzet a nehézfém (ólom, higany, kadmium) és a szerves szennyező anyagok tekintetésben.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: a japán atomenergia újjászületésével derülhet ki, hogy Németország tévúton jár

Szakértő: a japán atomenergia újjászületésével derülhet ki, hogy Németország tévúton jár

Másfél évtizeddel a fukusimai katasztrófa után Japán újraindítja a a világ legnagyobb atomerőművét. A Kasivazaki–Kariva lesz az első olyan nukleáris létesítmény, amit a fukusimai erőművet is üzemeltető Tokyo Electric Power Company működtethet. Aszódi Attila atomenergia-ügyi szakértő, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karának dékánja beszélt a részletekről az InfoRádióban.
VIDEÓ
Figyelem: egy nagyon fontos részlet derült ki a lakossági energiatárolós pályázat kapcsán

Figyelem: egy nagyon fontos részlet derült ki a lakossági energiatárolós pályázat kapcsán

Jövő februárban indul a 100 milliárd forintos lakossági energiatároló pályázat, amelyről egyre több részlet derül ki. Kedden Czepek Gábor energiaügyi miniszterhelyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy a programban résztvevő napelemes háztartások megtarthatják a szaldó kedvezményt. Eközben a Portfolionak eljuttatott közleményében a Magyar Megújuló Energia Szövetséget (MMESZ) pedig azt hangsúlyozta, hogy a piacon elegendő kivitelezői kapacitás áll rendelkezésre, így nem várható jelentős áremelkedés az energiatárolóknál - ez némileg eltér a miniszterhelyettes várakozásától.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×