eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Mi a közös Oszama bin Ladenben, Bill Gatesben és Muhammad Aliban?

A britek a legzseniálisabbak - derült ki egy felmérésből, amelynek készítői összeállították annak a száz embernek a listáját, akik a legnagyobb hatással vannak a tudomány és a technológiai fejlődésére, az üzleti életben és a művészetekben. A száz élő zseni közül majdnem minden negyedik brit.

A száz élő zseni közül 24 a brit - köztük mindjárt a megosztott első helyen egy, Sir Tim Berners-Lee személyében, aki a world wide web szülőatyja.

Ez azt jelenti, hogy Nagy-Britanniában minden 2,5 milliomodik lakosra jut egy zseni - ezzel a szigetország megszerezte az első helyet a világ államainak képzeletbeli okossági rangsorában. Messze megelőzik az Egyesült Államokat, amely ugyan 43 zsenit ad - de ott csak 6,9 millió emberre jut egy lángész.

A zsenik listáját hat szakértőből álló bizottság állította össze. Azt "díjazták", mennyire kreatív és innovatív egy-egy személyiség valamilyen területen. Vannak persze meglepetések is: Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezet vezetője például a 43. lett - ezt a többek között helyet Bill Gatesszel, a Microsoft társalapítójával és Muhammad Ali egykori nehézsúlyú ökölvívó világbajnokkal osztja meg.

A listát a Sycetincs nemzetközi tanácsadó cég készíttette. A zsenijelölteket 1-től 10-ig értékelték abból a szempontból, hogy mennyiben módosították a kor tudományos világképét, mennyire elismertek, milyen intellektuális hatalommal rendelkeznek, milyen jelentőségű újdonság fűződik a nevükhöz, illetve művészek esetén tevékenységük kulturális jelentőségét.

A cég a nyár folyamán 4000 brittől kért e-mailben véleményt arról, kit tartanak a tíz legnagyobb élő zseninek. Válaszul 1100 jelöltet kaptak - akiknek a 60 százaléka volt angol vagy amerikai, és ugyanennyien voltak közülük még életben.

Ebből állította össze a bizottság a százas listát, amelyet megtekinthet, ha ide kattint!


Az első tíz az élő zsenik listáján:

1. Albert Hoffman svájci kémikus
Tim Berners-Lee brit számítógép-tudós
3. George Soros amerikai befektető és filantróp
4. Matt Groening amerikai humorista, forgatókönyvíró
5. Nelson Mandela dél-afrikai politikus
Frederick Sanger brit kémikus
7. Dario Fo olasz író
Steven Hawking brit fizikus
9. Oscar Niemeyer brazil építész
Philip Glass amerikai zeneszerző
Grigorij Perelman orosz matematikus

Címlapról ajánljuk
A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör első felbukkanásai jeleiről, a sör és a bor „állandóságának” különbözőségéről, Európa legfontosabb sörfőző területeiről, az első magyarországi sörfőzdék születéséről, sőt még Luther Márton a sörhöz fűződő kapcsolatáról is beszélt Katona Csaba történész az InfoRádió Aréna című műsorában. Tisztázta azt is, van-e valós történelmi alapja annak a szokásnak, hogy a magyarok nem koccintanak sörrel.

Sok magyar iskolás most kap laptopot

Folytatódik az ingyenes iskolai laptopprogram az ötödik, kilencedik évfolyamon és a hatosztályos gimnáziumokban a hetedik évfolyamon. Az igényléshez csupán regisztráció szükséges - közölte a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×