eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Az ötödik a házasság legveszélyesebb éve

Hamarabb megunjuk a házastársunkat, mint a szüleink; ma már nem a hetedik, hanem az ötödik év a legveszélyesebb a válás szempontjából - derült ki egy német kutatásból.

A legtöbb házaspár közvetlenül az ötödik házassági évforduló előtt válik el - állapították meg német kutatók, akik amerikai, skandináv és oroszországi adatokat vizsgáltak. A szakértők szerint két oka van annak, hogy a hetedik helyett ma már az ötödik év a legveszélyesebb ebből a szempontból: egyrészt az, hogy a nők közül többen tartják fontosnak a szakmai karriert, mint az ötvenes években, másrészt pedig az, hogy a válás sokkal elfogadottabbá vált világszerte.

A rostocki Max Planck Intézet munkatársai ugyanakkor azt is megállapították, hogy azok a párok, akiknek sikerül átvészelni az első két ötéves időszakot, nagy valószínűséggel életük végéig együtt is maradnak.

"A válság korábban fenyegeti a házasságot, mert az együttélés első öt évében mindkét fél alapvető életmódváltozáson megy keresztül: befejezi a tanulást, építeni kezdi szakmai karrierjét, és ilyenkor vállalnak általában gyermeket is" - magyarázta a lehetséges okokat Aiva Jasilioniene.

A kutató szerint később már a pároknak kidolgozott stratégiájuk van arra, hogyan győzzék le a nehézségeket - ráadásul praktikus okok is amellett szólnak, hogy alaposabban megfontolják a válást.

Az első öt év letelte után ugyanis egyre többeket rettentenek el a válástól annak anyagi következményei; sokba kerül maga a válás és az egyedülállók élete is.

Bár Nagy-Britanniát nem vizsgálták, valószínűleg ugyanez a szigetországra is, ahol a házasság intézményének válsága immár politikai vita tárgya.

A konzervatívok azt javasolják, hogy kapjanak adócsökkentést a házaspárok, akik általában tartósabban maradnak együtt, mint az élettársi kapcsolatban élők, s akiknek a gyermekei az átlagnál egészségesebbek, jobban tanulnak, és jobb állást találnak a végzés után, mint az egyedülálló, illetve elvált szülők gyermekei.

A kutatásból egyébként az is kiderült, hogy nagyobb eséllyel válnak el azok, akik fiatalon kötnek házasságot - ez például azt is megmagyarázza, miért csökken a válások száma Nagy-Britanniában, ahol a nők átlagosan 33, a férfiak 36 évesen házasodnak, vagyis három évvel idősebb korban, mint egy évtizeddel ezelőtt.

Címlapról ajánljuk
A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör első felbukkanásai jeleiről, a sör és a bor „állandóságának” különbözőségéről, Európa legfontosabb sörfőző területeiről, az első magyarországi sörfőzdék születéséről, sőt még Luther Márton a sörhöz fűződő kapcsolatáról is beszélt Katona Csaba történész az InfoRádió Aréna című műsorában. Tisztázta azt is, van-e valós történelmi alapja annak a szokásnak, hogy a magyarok nem koccintanak sörrel.

Sok magyar iskolás most kap laptopot

Folytatódik az ingyenes iskolai laptopprogram az ötödik, kilencedik évfolyamon és a hatosztályos gimnáziumokban a hetedik évfolyamon. Az igényléshez csupán regisztráció szükséges - közölte a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×