eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Óvatosan a grapefruittal - rákot okozhat!

A grapefruit mindennapos fogyasztása harmadával növelheti a mellrák veszélyét - figyelmeztetnek amerikai kutatók. A gyümölcs ugyanis feltételezésük szerint megemeli a betegség kialakulásáért felelős ösztrogén szintjét.

A dél-kaliforniai és hawaii kutatók a British Journal of Cancer című szaklapban számoltak be vizsgálataik eredményéről. Ötvenezer, a változó koron már túlesett nőt vizsgáltak meg, és megállapították, hogy körükben 30 százalékkal növeli a mellrák kialakulásának a kockázatát napi negyed grapefruit elfogyasztása.

Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a citokróm P450 3A4 nevű molekula szerepet játszik az ösztrogén-hormonok anyagcseréjében, a grapefruit pedig blokkolja ezt a molekulát, s ezzel hozzájárul az ösztrogénszint növekedéséhez.

Azoknak a nőknek ugyanis, akik naponta elfogyasztanak legalább egy negyed grapefruitot, magasabb volt az ösztrogénszintje.

Most először mutatnak jelek arra, hogy egy gyakran fogyasztott élelmiszer növelheti a mellrák veszélyét az idősebb nőknél, a kutatók azonban maguk is elismerik, hogy további vizsgálatok szükségesek. Különösen azért, mert most csak azt vizsgálták, hogy a gyümölcs fogyasztásának milyen lehetséges hatásai vannak - azt azonban nem, okoz-e hasonló bajt a grapefruit lé.

A mellrákosok teszik ki a női rákbetegek felét, és korábban az egészségtelen életmódot - az ivást és a túlsúlyt - kapcsolták elsősorban össze a kialakulásával. Joanne Lunn brit táplálkozási szakértő mindenesetre érdekesnek nevezte a vizsgálat eredményét, hiszen abban nagyszámú nő vett részt, akiknek az egészségi állapotát évek óta figyelemmel kísérték az orvosok.

"Bár már kezdünk jobban odafigyelni arra, hogy az étrendünk mennyiben járul hozzá a különböző betegségek, például a rák kialakulásához, még messze vagyunk attól, hogy pontosan tudjuk, mely élelmiszerek növelik, vagy csökkentik jelentősen a veszélyt" - figyelmeztetett.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×