eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Ne aranyba fektesse a pénzét, van értékállóbb!

Az erős, aromás Pu'er teát eddig elsősorban jótékony hatásáról ismerték. Kínaiak milliói azonban ma már nem isszák - hanem gyűjtik a teát, amely hatszor többet ér, mint az arany. Csak tavaly ötven százalékkal nőtt a levél ára.

A délnyugat-kínai Jünnan tartományban termesztett Pu'er tea olyan, mint a jó bor: ahogy öregszik, egyre többet ér. 2005-ben 500 gramm 64 éves tealevélért egymillió jüant (24,9 millió forintot) fizettek egy árverésen. Vagyis hatszor annyit, mint azonos mennyiségű aranyért.

A Pu'er ára 2003 óta folyamatosan nő; akkor jöttek rá dél-kínai és hongkongi befektetők, hogy mivel a növényből csupán korlátozott mennységet termesztenek minden évben, rengeteg pénzt nyerhetnek vele, ha elraktározzák, ahelyett, hogy piacra dobnák.

Három hete ráadásul 6,4-es erősségű földrengés pusztított a tea termőterületén, s mivel így könnyen elképzelhető hiány, az árak még szédítőbb emelkedésbe kezdtek.

A Pu'er teát 350 grammos adagokban árulják. Egy kétéves adag ára 260, a 13 évesé már 1800 jüan. (Egy jüan 24,9 forint.)

A teát egyre többen választják befektetésként, így ugyanis nem csupán a pénzüket kamatoztatják, de adót sem kell fizetniük, ha eladják a készletet.

Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Nyugdíjpénzek: röpködtek a 20% feletti hozamok, neked mennyit keresett a pénztárad?

Nyugdíjpénzek: röpködtek a 20% feletti hozamok, neked mennyit keresett a pénztárad?

Nem volt olyan a legnagyobb önkéntes- és magán-nyugdíjpénztári portfóliók között, amelyeknek ne nőtt volna a kezelt vagyona tavaly az MNB Aranykönyv friss számai szerint, ami leginkább a részvény- és tőkepiacok jó teljesítményének tudható be. Nem meglepő módon a pénztári hozamok rég nem látott magasságokba szöktek, csak úgy röpködtek a 20% feletti teljesítmények. Mindeközben a taglétszám mindkét pénztártípusnál csökken, és különösen aggasztó, hogy egyre kevesebb fiatal választja az öngondoskodásnak ezt a formáját. Erről a témáról bővebben is szó lesz a jövő heti Future of Finance konferenciánkon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×