eur:
396.62
usd:
360.24
bux:
72276.75
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Akik tegnap ünnepelték a karácsonyt

Pénteken ünnepelte a karácsonyt egy kongói keresztény szekta. A kisegyház vezetői ugyanis "ráébredtek", hogy Jézus Krisztus nem decemberben, hanem május 25-én született.

A Kimbangu egyházat 1921-ben alapította a korábban baptista misszionáriusoknál tanuló Simon Kimbangu, és jelenleg mintegy 3 millió követője van, legnagyobb részük a Kongói Demokratikus Köztársaságban él.

Az egyház vezetői 1999-ben ébredtek rá arra, hogy Jézus Krisztus nem decemberben, hanem május 25-én született, így ekkor kell megünnepelni is. Ez abban az évben történetesen egybeesett az egyház egyik vezetője, Salomon Kiangani Dialungana 80. születésnapjával.

A zöldbe és fehérbe - a remény és az ártatlanság színeibe - öltözött hívők idén is felvonultak a Kongói Demokratikus Köztársaság - az egykori Zaire - fővárosában, Kinshasában. A napot evéssel, tánccal és imádkozással töltötték a városközpontban.

Az alkohol fogyasztása tilos, az egyházi vezetők fényképeit viszont nagy mennyiségben árulták. Kínáltak képeket az egyház Nkandában működő központjáról is, amely Simon Kimbangu egykori otthona, és már Új Jeruzsálemnek nevezik.

Az egyház viszonylag kevés követője ellenére meglehetősen magabiztos, vezetői szeretnék elérni, hogy a világ összes kereszténye május 25-én ünnepelje Jézus Krisztus születését.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: januártól magyarként jön az orosz olaj Ukrajnán át, a biztosítás a kulcs

Szakértő: januártól magyarként jön az orosz olaj Ukrajnán át, a biztosítás a kulcs

Hétfőn jelentette be a Mol, hogy sikerült megállapodnia az Oroszországból Ukrajnán át érkező kőolaj folyamatos tranzitszállításáról. Az InfoRádió Hortay Olivért, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetőjét kérdezte a részletekről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×