eur:
396.6
usd:
359.93
bux:
71911.16
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Két magyar a világ legjobb éttermei között

Elkészült a S.Pellegrino 2007-es étteremrangsora, amely már hatodik éve gyűjti össze a világ legjobbnak ítélt vendéglátóhelyeit. Mint minden hasonló lista, ez is heves vitákat kelt, sokan mégis ezt tartják a legmegbízhatóbbnak. Ha nem is a közvetlen élvonalba, de két budapesti étterem is felkerült a százas listára.

Tavaly új szavazási módszert vezettek be, hogy a földrészek és régiók arányosabban legyenek reprezentálva. Idén huszonkettőre növelték a régiók számát, mindegyiknek van egy nemzetközi hírnévnek örvendő elnöke, akik további, szavazattal rendelkező embereket (például szakírókat, kiadókat) választanak ki.

Minden szavazó öt vokssal rendelkezik, ebből legfeljebb kettőt adhat le a saját régiójába tartozó étteremre, a többivel más területen lévő vendéglátóhelyet kell segítenie. Senki sem szavazhat a saját éttermére, és csak olyat nevezhet meg, ahol az utóbbi másfél évben evett.

1. Bulli, a kísérletező

A lista első hat helyén nem történt változás, az első továbbra is a spanyolországi Bulli, vagyis ez a világ legjobb étterme. A Barcelonától mintegy 160 kilométerre északra, a Costa Braván fekvő Bulli séfje, Ferran Adria, élő legendának számít, szeptembertől áprilisig, amikor a hely zárva tart, folyamatosan új ételekkel kísérletezik. Ennek megfelelően a Bulli legnagyobb erényének a kiemelkedően inventív konyháját tartják.

2. A Kövér Kacsa és a tojásos-szalonnás fagylalt

A második helyen az angliai Brey-ben lévő (Berkshire grófság) The Fat Duck következik, amely viszonylag rövid múltra tekinthet vissza: 1995-ben alapította Heston Blumenthal, aki egy franciaországi üdülésén fedezte fel a konyhaművészet értékét, feladta üzletkötői karrierjét, és elkezdett főzni tanulni. Ezek után gyorsan jelentős hírnévre tett szert "molekuláris gasztronómiának" nevezett módszerével, amely olyan meglepő eredményekre vezet, mint például a tojásos-szalonnás fagylalt.

3. A Pierre Gagnaire és a művészi ételválaszték

A legelőkelőbb helyen rangsorolt francia étterem a párizsi Pierre Gagnaire, amely a kritikusok szerint a világ egyik legegyedibb és legművészibb ételválasztékával rendelkezik.

4. A franciás-amerikai The French Laundry

A negyedik helyen következik a legjobb amerikai étterem, a The French Laundry, a kaliforniai Yountville-ben. A tulajdonos-séf Thomas Keller az édesanyjától tanult meg főzni, az étterem kínálatán az Amerikára jellemző tendenciákon kívül a francia hatás is érezhető.

5. Tetsuya Wakuda, a legjobb ausztrál

Az ötödik a legjobb ausztrál étterem, a Sydneyben lévő Tetsuya's, amelynek alapítója, Tetsuya Wakuda 1982-ben érkezett Japánból az országba, kezdetben konyhai kisegítőként dolgozott, innen küzdötte fel magát.A listán a legnagyobbat a dániai Noma étterem ugrott, amely a kritikusok szerint fantáziadúsan értelmezi újra az egyébként elég rigorózus észak-atlanti konyhát.

A legelőkelőbb helyen szereplő újonc a teatralitásáról nevezetes amerikai Alinea, amelynek séfje, Grant Achatz "újradefiniálta az étterem fogalmát".

A legjobb - egyben az egyetlen - ázsiai étterem a listán az indiai Bukhara, amely leginkább kebab táljairól ismert, na meg arról, hogy kínálata jóformán semmit sem változott az elmúlt huszonöt évben.

A Közel-Kelet és Afrika legjobbjának a dél-afrikai La Quartier Francais, amely a kritikusok a legjobbak legjobbja, ehhez képest összesített 47. helye viszonylag szerénynek mondható.

A francia éttermek az élen, két magyar a százban

Nemzetek szerint rangsorolva az éttermeket azt láthatjuk, hogy az első ötvenben Franciaországot 12, az Egyesült Államokat 8, Nagy-Britanniát 7, Spanyolországot és Olaszországot 6-6, Ausztráliát 2, míg Belgiumot, Dániát, Finnországot, Svédországot, Indiát, Brazíliát, Hollandiát és Dél-Afrikát 1-1 étterem képviseli.

Ha az első ötvenbe nem is fért be magyarországi étterem, a nyolcvanas régióban kettőt is találhatunk: a belvárosi Lou Lou Étterem a 86., az ugyancsak Budapest V. kerületében lévő Café Kör a 88. lett. A teljes listát megnézheti ide kattintva.

Címlapról ajánljuk
Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

A Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint Orbán Viktor kötcsei beszéde arról tanúskodik, hogy a kormányoldal új tónusra áll át a június 9-ei választások eredményére reagálva. Rajnai Gergely úgy látja, hogy a kormányfő megpróbál bűnbakot képezni Matolcsy György jegybankelnökből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 10. 07:58
×
×
×
×