eur:
396.74
usd:
359.42
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Nem igaz, hogy többet dolgoznak a nők

Észak-Európára és az Egyesült Államokra már nem igaz, hogy a nők többet dolgoznak mint a férfiak. Igaz, hogy a nők végzik a házimunka javát, a férfiak viszont a munkahelyükön "egyenlítenek".

Ha felteszik a kérdést: kik dolgoznak többet, a nők vagy a férfiak, a legtöbben az elsőre szavaznak. Kiderült, hogy nincs igazuk: legalábbis Észak-Európában és az Egyesült Államokban szinte azonos mennyiségű munkát végez a két nem.

Az amerikai gazdaságkutató által készített felmérés azt ugyan megerősítette, hogy a házimunka javát még mindig a nők végzik, a munkahelyen azonban a férfiak dolgoznak többet.

A nők ugyan úgy érzik, hogy kevesebb szabadidejük van mint a férfiaknak, ennek azonban nem az az oka, hogy többet dolgoznak - hanem az, hogy többet alszanak, állítja Philippe Weil, a brüsszeli Universite Libre kutatója.

"Nagyjából azonos szabadidővel rendelkeznek a nők és a férfiak a munkájuk elvégzése után. Míg azonban a nők ezt inkább alvással töltik, addig a férfiak tévét néznek. Így úgy tűnik, mintha több idejük lenne" - állítja a kutató.

Az is kiderült a vizsgálatból, hogy minél kisebb a különbség a nők és a férfiak munkavégzése között, annál gazdagabb egy ország, annál nagyobb a GDP-je - vagyis az egyenlőség kifizetődő.

Az országok között egyébként jelentősek a különbségek. A legkeményebben az amerikaiak dolgoznak: a férfiak átlagban 476, a nők 472 percet naponta. A diplomás családokban a nők dolgoznak többet, a középiskolai végzettséggel rendelkezőknél a férfiak.

A déli országokban már nyílik az olló: az olasz nők átlagban egy órával dolgoznak többet naponta mint a férfiak - az egy plusz órát pedig kizárólag a házimunka teszi ki.

Hollandiában, az Egyesült Államokban, Svédországban és Norvégiában a férfiak egy kicsit többet dolgoznak mint a nők, míg Belgiumban, Nagy-Britanniában, Dániában és Franciaországban fordított a helyzet.

Címlapról ajánljuk

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai

Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai

Miközben a csapból is az európai gazdaság gyengélkedése folyik, Spanyolország olyan növekedési számokat produkál, amelyek még válságoktól mentes időben is jónak számítanának, nemhogy az energiaválság, az infláció, a magas kamatok és a globális lassulás éveiben. A magas növekedés ráadásul kifejezetten egészséges szerkezetben, relatíve jó egyensúlyi mutatók mellett valósul meg. Európa negyedik legnagyobb gazdasága jó eredményeit leginkább annak köszönheti, hogy profitál az európai fogyasztás átalakuló szerkezetéből: a turizmus sosem pörgött ennyire Európában, és ennek Spanyolország az egyik legnagyobb nyertese. A növekedési sikersztori láttán érthetetlennek tűnik, hogy a helyi lakosok miért pont most üzentek hadat a turistáknak, hiszen a külföldiek elriasztásával saját fejlődési kilátásaikat rombolják. Pedig fejlődni még van hova, és ez – más tényezőkkel együtt – azért erősen árnyalja az ország gazdaságáról alkotott pozitív képet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×